Suđenje

Tužilaštvo traži produženje pritvora Ramizu Durakoviću

4. Jula 2024.15:36
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za još dva mjeseca Ramizu Durakoviću, koji je osumnjičen za zločine počinjene nad civilima na području Čajniča 1993. godine, čemu se Odbrana protivila.
Sud BiH. Foto:BIRN BiH

Tužilac Dževad Muratbegović kazao je da se stepen osnovane sumnje povećava sa materijalnim dokazima i izjavama svjedoka. Rekao je da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, koji ima državljanstva Njemačke i Srbije.

“Osumnjičeni nema prebivalište u BiH, nema objektivnih veza sa BiH”, kazao je Muratbegović.

Prema njegovim riječima, jedino se pritvorom može obezbijediti prisustvo Durakovića krivičnom postupku.

Branilac Denis Ajkić smatra da je prijedlog neosnovan. Rekao je da pitanje da li je osumnjičeni bio komandant 43. drinske brigade ili nije, nije odlučna činjenica za osnovanu sumnju.

“U pogledu djela ne postoji nijedan dokaz koji bi potvrdio postojanje osnovane sumnje”, kazao je Ajkić.

Dodao je da je Duraković pokazao izuzetan angažman u iznošenju odbrane i da je odgovorio na sva pitanja tokom ispitivanja, te da je ukazao da 43. brigada nije bila u selima Šapići, Trpinje i Trojan 14. februara 1993. godine, kada su, kako navodi Tužilaštvo, neidentifikovani pripadnici ove brigade ubili 11 srpskih civila.

Prema braniocu, od ključne je važnosti identifikovati izvršioce kako bi se mogla utvrditi subordinacija.

Ajkić je rekao da činjenica da osumnjičeni ima državaljanstva stranih država ne može biti odlučujuća za pritvor, već da moraju postojati i druge okolnosti.

Osumnjičeni Duraković je odbacio tvrdnje Tužilaštva da su civile ubili pripadnici Drugog i Trećeg bataljona 43. brigade, da je on učestvovao i komandovao u akciji, te da je znao za ubistva ali da nije kaznio svoje podređene.

“Za ove tvrdnje nema nijedan istinit, jak i konkretan dokaz… Nema dokaza da su pripadnici Drugog i Trećeg bataljona ubili civile, a kamoli da sam ja znao”, kazao je Duraković.

Dodao je da ni Tužilaštvo ne tvrdi da je on bio u bjekstvu ili davao netačne podatke o adresi. Kako je rekao, nije tačno da nema razlog da ostane u BiH, nego da upravo želi tu boraviti zbog sumnji koje mu se stavljaju na teret.

Tužilac Muratbegović je na primjedbe Odbrane kazao da se za isto djelo vodi postupak protiv određenog broja lica i da oni nisu u pritvoru, ali je naveo da oni imaju prebivalište na području BiH.

Vijeće će naknadno donijeti odluku.

Duraković je uhapšen prošlog mjeseca na Graničnom prelazu Uvac.

U Sudu BiH se vodi postupak protiv Ferida Buljubašića, komandanta Istočnobosanske operativne grupe, i još 12 optuženih, a optužnica, između ostalog, obuhvata napad na sela Šapići, Trpinje i Trojan 14. februara 1993. godine.

Marija Taušan