Vijest

Podignuta optužnica protiv Edina Podgore za terorizam

4. Jula 2024.11:07
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Edina Podgore za terorizam, odnosno jer je putem društvenih mreža prijetio napadom i širio poruke antisemitskog sadržaja.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Kako navodi Državnog tužilaštvo, Podgora se tereti da je 18. aprila, putem društvenih mreža, emitirao videosnimak u trajanju od nekoliko minuta, a u kojem je – uz korištenje hladnog oružja – upućivao prijetnje, poruke antisemitskog sadržaja i prijetnje napadom na život osoba koje je nazivao “kjafirima”, navodeći da će izvesti napad koji će prenositi uživo.

Iz Tužilaštva su naveli da je nakon emitiranja videosadržaja, koji je od korisnika društvenih mreža pregledan više stotina puta, osumnjičeni lociran i uhapšen na području Zenice, kada je izvršen pretres objekata i prostorija koje je koristio. Njemu je ranije određen pritvor.

“Optuženi se tereti da je u cilju ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih ustavnih i društvenih struktura BiH, počinio teroristički čin prijetnjom da će napasti na život osoba, a koji napad može prouzrokovati njihovu smrt i napasti fizički integritet osoba, čime je počinio kazneno djelo terorizam“, stoji u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Aida Trepanić