Vijest

Za VSTV prioritetno rješavanje krivičnih predmeta protiv nosilaca pravosudnih funkcija

3. Jula 2024.17:05
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici je usvojilo zaključke prema kojima su sudovi i tužilaštva dužni prioritetno rješavati predmete koji se vode protiv nosilaca pravosudnih funkcija i dva puta godišnje dostavljati informacije o njihovom statusu.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Foto: BIRN BiH

Iz Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u sudovima su podsjetili da je ranije na sjednici Vijeća donijeta odluka da se razmotri pitanje dugotrajnih sudskih postupaka koji se vode protiv nosilaca pravosudnih funkcija.

Kako je rečeno na sjednici, ovaj Odjel je dobio saglasnost da se izvrši uvid u takve predmete – o sudu, postupajućem sudiji, tuženom, pravnom osnovu te datumu početka faze trajanja predmeta.

Na sjednici je pojašnjeno da je na prethodno održanoj sjednici Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova ukazano da, što se tiče sudova, postoji takvih pet predmeta, od kojih su dva obustavljena zbog smrti optuženih.

“Ono što je karakteristično za preostala tri, ali i ova druga dva, jeste da je dug period od zahtjeva za podnošenje udaljenja s funkcije do pokretanja postupka, veliki broj presignacija, odlaganja ročišta – sve je to karakteristično za svih pet, odnosno sad tri predmeta“, navedeno je iz ovog Odjela.

Prema prijedlogu Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova, VSTV je usvojio prijedlog prema kojem je potrebno da sudovi prioritetno rješavaju predmete koji se vode protiv nosilaca pravosudnih funkcija, kao i da se u procesu praćenja sudskih predmeta pokrenutih protiv nosilaca primijeni sistem praćenja složenih sudskih predmeta organizovanog kriminala i korupcije, te da sudovi imaju obavezu da VSTV-u dva puta godišnje dostavljaju informacije o poduzetim aktivnostima.

Kako je zaključeno, Odjel za unapređenje i efikasnost će izvršiti uvid u dostavljene informacije i pripremiti informacije o poštivanju procesne discipline, za potrebe izvještavanja Stalne komisije.

Iz Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u tužilaštvima su naveli da je Stalna komisija razmatrala analizu Odjela za disciplinske postupke i etiku nosilaca pravosudnih funkcija, prema kojoj se radilo o ukupno 13 nosilaca pravosudnih funkcija koji su privremeno udaljeni od vršenja dužnosti, a šest nosilaca je bilo iz reda tužilaca.

“Stalna komisija za kvalitet tužilaštava je zaključila da je u svakom slučaju potrebno odrediti prioritet pri rješavanju ovih predmeta u tužilaštvima iz mnogo razloga. Jedan od razloga je svakako i vraćanje povjerenja u rad institucija“, naveli su iz Odjela.

VSTV je po prijedlogu Stalne komisije usvojio zaključak prema kojem će se obavezati svi glavni tužioci tužilaštava u BiH da obezbijede prioritetno rješavanje svih predmeta protiv nosilaca pravosudnih funkcija, te da dva puta godišnje obavještavaju Stalnu komisiju za efikasnost i kvalitet tužilaštava o statusu ovih predmeta.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je naveo da je bitno da se ovo pitanje razmatra i da se, bez uticaja na kvalitet, zatraži da ovi postupci budu prioritet.

“Stavlja nam se u javnosti na teret da iskazujemo nedozvoljenu solidarnost s našim kolegama, postupci dugo traju, primaju visoke plate, to zna jako dugo trajati i dobro je da se očitujemo o ovom pitanju“, naveo je Lagumdžija.

Detektor je ranije objavio analizu prema kojoj je pet sudija i tužilaca državnog pravosuđa za vrijeme dugotrajnih suspenzija zaradilo skoro 822.000 maraka.

Član Vijeća Mustafa Šabić je naveo kako je bitno naglasiti da Vijeće nije zadovoljno dinamikom rada u rješavanju ovakvih predmeta.

Na današnjoj vanrednoj sjednici odbijen je prijedlog za privremeno udaljenje člana Vijeća Saše Sarajlića, nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Aida Trepanić