Vijest

Odbijen prijedlog za privremeno udaljenje Saše Sarajlića iz VSTV-a

3. Jula 2024.11:41
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je na vanrednoj sjednici odbilo prijedlog za privremeno udaljenje člana Vijeća Saše Sarajlića nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Sjednica VSTV-a BiH. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca tereti Sarajlića, tužioca Federalnog tužilaštva, za disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

Članovi VSTV-a su o ovoj tački raspravljali nakon što je sa sjednice udaljen Sarajlić, a izglasan je i prijedlog da ova tačka bude otvorena za javnost.

Iz Odjela za pravna pitanja su pojasnili da je disciplinska tužba dostavljena 25. juna, zajedno sa zahtjevom za udaljenje Sarajlića u svojstvu člana VSTV-a, za vrijeme trajanja disciplinskog postupka.

Na sjednici je kazano da se u prijedlogu Ureda disciplinskog tužioca navodi da je riječ o članu VSTV-a koji bi daljnjim nastavkom djelovanja imao mogućnost da formalno i neformalno stupa u komunikaciju s budućim članovima disciplinskih komisija.

Iz Odjela za pravna pitanja su dodali i da je Ured predložio određivanje ove mjere s obzirom na status VSTV-a i imajući u vidu osiguranje nepristrasnosti i nezavisnosti u ovom postupku.

Mustafa Šabić, član Vijeća, tokom diskusije je naveo da ova tačka nije lagana jer je tužilac Sarajlić i član Podvijeća Federacije.

“Nije dobro zbog javnosti, zbog naših partnera, da kolega protiv kojeg se vodi postupak radi u Vijeću. Kako to objasniti?”, upitao je Šabić te dodao i da postoji mogućnost blokade rada Podvijeća ukoliko se on privremeno udalji.

Nakon što je članica Željka Fabić upitala na koji način je pokrenut disciplinski postupak, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je iznio mišljenje da je osnov za podizanje tužbe bio tekst portala Istraga.ba o Sarajliću prošle godine.

Davor Martinović je izjavio kako će glasati za prijedlog Ureda jer smatra da time donosi pravu odluku.

“Samo sam kazao u koju situaciju možemo doći. Mislim da u ovom trenutku trebamo gledati šta je interes Vijeća kao cjeline. Mislim da ovaj postupak treba provesti brzo i efikasno. Nije dobro da se vodi postupak protiv člana Vijeća, pa je bolje da kolegu privremeno udaljimo”, dodao je Šabić.

Amila-Mimica Kunosić se osvrnula na disciplinsku tužbu te navela da Ured tvrdi da je Sarajlić 6. novembra 2023. popio kafu “s nekim čovjekom” a da su već narednog dana objavljeni napisi u medijima.

“Malo mi je čudno da Ured disciplinskog tužioca nije baš tako žurno postupao kao što smatram da je trebao”, navela je ona.

Duška Bogojević je bila mišljenja da u materijalima i prijedlozima ne postoji nijedan razlog za suspenziju Sarajlića.

“Imam ovdje osjećaj da članovi Vijeća pokušavaju zadovoljiti javnost. Najlakše je, znači, da ga suspenduju i eto nema utjecaja. Dovodi se u pitanje integritet svih članova Vijeća ovom suspenzijom (…) Pokažite taj integritet da on bude u Vijeću, a da se kako treba odluči o disciplinskoj tužbi”, poručila je Bogojević.

Za privremeno udaljenje je glasalo sedam članova, dok je pet članova glasalo protiv. Kako je objašnjeno iz Odjela za pravna pitanja, bila je neophodna dvotrećinska većina kako bi prijedlog Ureda bio izglasan.

Na sjednici je jednoglasno izglasano da redovna Disciplinska komisija postupa u postupku protiv Sarajlića.

Sarajlić od 2022. obnaša funkciju tužioca Federalnog tužilaštva te člana VSTV-a.

Aida Trepanić