Vijest

U septembru disciplinski postupak protiv sudije iz Doboja

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je za 2. septembar zakazala glavnu raspravu po disciplinskoj tužbi protiv sudije Osnovnog suda u Doboju Tomislava Kljajića, koji se tereti za prekršaj ”neopravdano kašnjenje u izradi odluka”.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Foto: BIRN BiH

Sudija Osnovnog suda u Doboju, Tomislav Kljajić se, kako je rečeno na pripremnom ročištu, disciplinskom tužbom tereti da je u sedam predmeta neopravdano kasnio s izradom odluka, usljed čega je došlo do zastare.

Prema prvoj tački tužbe, Kljajić se tereti da je u jednom prekršajnom predmetu neopravdano kasnio u izradi odluka, što je doprinijelo da dođe u zastaru.

Kako je pročitala disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić, sudija Kljajić se tereti da je zadužio šest krivičnih predmeta u kojima je u međuvremenu došlo do zastare. Ti predmeti su, kako je rekla Bojanić, bili u planu za rješavanje starih predmeta.

Sudija Kljajić je naveo da ne bi mogao priznati tužbu jer je “svim svojim snagama” uradio sve, a što će i pokušavati dokazati.

“Nisam bio u objektivnoj mogućnosti da blagovremeno uradim u svim predmetima sve”, kazao je Kljajić i dodao da trenutno u radu ima tri referata – krivični, prekršajni i izvršni.

Glavno ročište je zakazano za 2. septembar, kada će se provesti materijalni dokazi Ureda disciplinskog tužioca, te biti saslušani sudija Kljajić i njegova saradnica.

Emina Dizdarević Tahmiščija