Vijest

Uložena žalba na presudu sudiji Osnovnog suda u Foči

21. Juna 2024.11:39
Odbrana Ermina Korde, sudije Osnovnog suda u Foči, uložila je žalbu na prvostepenu presudu kojom je osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela “povrede zakona od strane sudije ili tužioca”.
Vrhovni sud Republike Srpske. Foto: Vrhovni sud Republike Srpske

Kako navode iz Okružnog suda u Banjaluci, na nepravosnažnu presudu Odbrana Korde uložila je žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakonika, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“Predmetna žalba je, zajedno s kompletnim spisom ovog suda, kao i odgovorima na žalbu Republičkog javnog tužilaštva i punomoćnika oštećenog, dostavljena Vrhovnom sudu Republike Srpske na dalje nadležno postupanje”, pojasnili su iz banjalučkog Okružnog suda.

Prema prvostepenoj presudi, Korda je kao sudija postupao u izvršnom postupku prodaje hotela “Čajniče” od 4. jula 2013. do 6. augusta 2020. godine te je utvrđeno da je donio rješenje kojim je kupcu – Opštini Čajniče, dosudio hotel s pomoćnom zgradom i dvorištem, pri čemu je oštetio založnog povjerioca Nebojšu Janjića za 93.087 KM.

Kako je Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda utvrdilo, Korda je kasnijim dosudama donio rješenja o namirenju potražilaca Blagoja i Jovane Kovačević, Rade Simića, Ministarstva finansija Republike Srpske – područna jedinica Istočno Sarajevo, iako je pravo namirenja kao prvi založni povjerilac imao Nebojša Janjić.

Sud je utvrdio da je sudija Korda zaobišao obligatorne propise, iz čega proizilazi i namjera da se ošteti Janjić, za kojeg je utvrđeno da nije mogao da se žali na ova rješenja jer je u tom trenutku bio na izdržavanju zatvorske kazne.

Kako je navedeno, Korda je 19. decembra 2018. donio rješenje o namirenju Janjića u iznosu od 189.900 KM iako je znao da ga neće moći isplatiti u cijelosti, pa je, tek nakon namirenja drugih tražilaca izvršenja, u julu 2020. isplatio iznos od 96.899 KM, na koji način mu je nanio štetu u iznosu od 93.000 maraka.

Aida Trepanić Hebib