Vijest

Kazniti počinioce uvredljivog natpisa LGBTIQ+ zajednici u Sarajevu

14. Juna 2024.14:54
Na zgradi Goethe Instituta u Sarajevu se, dan nakon otvaranja izložbe “Čestitke, sramite se!“ u organizaciji Bh. povorke ponosa, pojavio uvredljiv natpis upućen pripadnicima LGBTIQ+ populacije, koji je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao krivično djelo “povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina“.

Natpis na zgradi. Foto: Goethe Institut

Bh. povorka ponosa je sinoć, 13. juna, otvorila izložbu koja prikazuje stvarne uvrede, prijetnje i mrzilačke komentare u obliku ličnih poruka, postova i komentara upućenih LGBTIQ+ osobama, a uposlenike Goethe Instituta u Sarajevu jutros je dočekao uvredljiv natpis.

Aktivistica Lejla Huremović smatra da vandaliziranje objekata i poruke koje nasilnici ostavljaju nije nimalo bezazleno. Ona dodaje da tome svjedoči i prošlogodišnji napad u Banjoj Luci.

“Ovakve poruke su jasan govor mržnje, ali i zločin iz mržnje upućen LGBTIQ+ osobama i kao takav se mora ozbiljno shvatiti. Institucije, ali i društvo, imaju odgovornost da reaguju i zaustave nasilje, da zauzmu jasnu stranu. U suprotnom su dio kruga nasilja“, zaključuje Huremović.

Mersiha Novalić, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potvrdila je za Detektor da su zaprimili prijavu u vezi s natpisom, nakon čega su policijski službenici izašli na teren te o slučaju upoznali dežurnog tužioca.

“On je taj događaj okvalifikovao kao krivično djelo ‘povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina'“, kazala je Novalić te dodala da je završen uviđaj. Prema njenim riječima, sada će se raditi na pronalasku počinilaca ili počinioca, te rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

Iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa pojašnjavanju da izložba “Čestitke, sramite se!“ na brutalan i eksplicitan način stavlja u prostor mrzilačke, prijeteće i nasilničke poruke koje su zaprimili zadnjih pet godina – kako kroz svoje društvene mreže, tako i kroz privatne profile.

“A onda nas jutros dočekaju ponovo nasilničke poruke i vandaliziranje objekata. Od koga? Pa upravo tih istih nasilnika koji će danas pisati prijetnje na internetu, a sutra na zidovima zgrada, dok će prekosutra te namjere pokušati ostvariti kroz fizičke napade na LGBTIQ+ osobe“, navodi se u saopštenju Bh. povorke ponosa.

Oni su pozvali MUP KS-a da adekvatno i brzo radi na zaustavljanju i sprečavanju ovih grupa da nastave svoje djelovanje, kao i sve ostale nadležne institucije da se uključe u borbu protiv ovakvog nasilničkog ponašanja, te da javno reaguju, osude i rade na prevenciji nasilja.

“Ne tolerišemo više niti jednu jedinu mrzilačku poruku, prijeteći komentar, niti nasilničko ponašanje. Dosta je!“, naglasili su, te pozvali građane da učestvuju u petoj Bh. povorci ponosa koja se održava 22. juna.

Aida Trepanić