Reakcija

Reakcija na emisiju TV Justice

13. Juna 2024.10:36
Ramela Hodžić, vlasnica firme Space, reagovala je na emisiju TV Justice o kompaniji eMagnetix.

Demanti

U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od klevete FBiH, Kodeksa za štampu i online medije BiH i drugih relevantnih propisa, zahtijevam objavu demantija na reportažu/emisiju objavljenu na od strane Justice TV, produkcijske kuće BIRN pod nazivom: “Unutar milionske prevare eMagnetixa i kako je “posao iz snova”postao noćna mora”, a koja se emituje na brojnim TV kućama, a za koju sam primijetila da se emitovala i dana 27.05.2024. na FACE TV. Zahtijevam i da ovaj demantij bude objavljen bez promjena i dopuna, na isti ili istovjetan način u internetskom izdanju.

U gore navedenoj reportaži/emisiji objavljeni su neistiniti navodi, te aluzije koje grubo vrijeđaju ugled moje firme.

Naime, reportaža/emisija traje 28:36 minuta, međutim na snimku od 20:57 minuti dok se radila reportaža u gradu Brčko medijska ekipa je prilikom snimanja napravila ogromnu grešku s obzirom da su snimali pogrešan local odnosno u više navrata su snimili local i istakli logo firme “No+Vello”. Dakle jasno se vidi kako su snimatelji uhvatili za naša ulazna vrata, ometajući pri tome radnike i klijente, pa iako je tada radnica izašla, kada su pozvonili i ukazala im na grešku, te ih uputila da provjere local do nas, taj dio je očigledno namjerno ispušten da se prikaže u emisiji.

Stoga je jasno da je i pored naše upute i pomoći da objasnimo da se radi o lokalu pored, reporter samom najavom u reportaži povezao i prikazao gledaocima kao da se radi o našoj firmi s obzirom da više puta prikazuje logo naše firme i hvata za naša ulazna vrata, a ne za vrata lokala pored nas gdje je navodno trebala biti otvorena agencija o kojoj se govorilo u reportaži/emisiji.

S obzirom da se o jako ozbiljnoj reportaži odnosno o kriminalnim radnjama o kojima se govori u emisiji evidentno je da je na ovakav način pričinjena šteta i poljuljan ugled naše firme koja se provlači kroz emisiju i u više navrata se ističe njen logo i prikazuje se kako snimatelj hvata za vrata našeg lokala. Dakle, iako je radnica naše firme prilikom snimanja izašla i objasnila da su na pogrešnoj adresi i uputila snimatelje na local pored naše firme prilikom montaže je to izostavljeno na koji način su prikazane zle namjere prema našoj firmi.

Cijeneći navedeno, evidentno je da se u emisiji potpuno neosnovano i pogrešno aludira da naša firma ima veze sa kriminalnim radnjama o kojima se govorilo tokom cijele emisije opisujući način njihovog djelovanja u drugim gradovima, prije snimanja u gradu Brčko. Samim prikazivanjem našeg lokala u više navrata i loga naše firme koja je svjetski brend odmah nakon počinjanj reportaže u Brčkom, kod gledatelja sasvim sigurno može izazvati shvaćanja da naša firma ima veze sa “unutar milionskim prevarama eMagnetixa”, kako glasi naslov emisije. Ovo je apsolutno netačno i na najgrublji način krši osnovne obaveze i načela objektivnog novinarstva i izvještavanja, te nanosi nesagledivu štetu našoj firmi, ali i našim klijentima. Sada svjesni da se ogromna šteta pokazala još prilikom prvog emitovanja, kada je od strane klijenta došlo do iznenadnog otkazivanja tretmana, što se odrazilo i u završnom računu za 2023., gdje smo saznali i licno se uvjerili šta je zapravo bio razlog, a koji još uvijek nije riješen.

Nije sporno da novinari, u skladu sa članom 6.Kodeksa za štampu i online medije BiH, iako su slobodni da izraze svoja gledišta, moraju napraviti jasnu razliku između komentara, pretpostavke i činjenice. Međutim, to u objavljenoj emisiji nije učinjeno, na koji način je postupljeno suprotno navedenoj odredbi.

I na kraju podsjećamo da je članom 5. Kodeksa za štampu i online medije BiH propisano da novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Pored toga Vas pozivamo i da poštujete sva načela u smislu odredbi člana 5., člana 6. i člana 8. Kodeksa za štampu i online medije u BiH.

Zahtijevam da ovaj dementi objavite u cjelosti, bez korekcija i da objavite izvinjenje zbog nanošenja štete i ugleda kako naše firme, tako i brenda “NO+Vello” koji predstavljamo. I jako bitno da zaštitite tj. “sakrijete” ili “isječete” dio gdje se , vašom greškom, u reportaži, pojavljuje ime brenda, te poduzmete sve što je u vašoj moći da bi se izbjegla dodatna šteta, kako na You Tube kanalu, tako i drugim Tv kućama.

Tuzla, 29.05.2024. godine

“SPACE” Brčko, vl. Hodžić Ramela s.p.