Vijest

Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Tesliću

13. Juna 2024.11:14
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je, kao neosnovanu, žalbu Državnog tužilaštva te potvrdilo prvostepenu presudu kojom se Predrag Markočević i Marinko Đukić oslobađaju optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Teslića 1992. godine.
Marinko Đukić (desno) s braniocem Brankom Ristićem. Foto: BIRN BiH

Žalbu na prvostepenu presudu izjavilo je Tužilaštvo BiH zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da Sud uvaži žalbu, ukine prvostepenu presudu i odredi održavanje pretresa. U žalbi se navodi i da je potrebno ponovo izvesti ranije uložene dokaze.

Odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva dostavili su branioci optuženih – Duško Panić koji brani Predraga Markočevića, te advokat Marinka Đukića, Branko Ristić, s prijedlogom da se žalba odbije kao neosnovana, a prvostepena presuda potvrdi.

Odlučujući o žalbi, Apelaciono vijeće Suda BiH je sve iznesene prigovore Državnog tužilaštva, usmjerene na osporavanje činjeničnog stanja  našlo neosnovanim, navodi se u drugostepenoj presudi u koju su novinari Detektora imali uvid.

“Na osnovu svega navedenog, Apelaciono vijeće zaključuje da se – u odnosu na ispunjenost zahtjeva iz činjeničnog opisa elemenata predmetnog krivičnog djela u skladu s rezultatima izvedenih dokaza – ne može izvesti zaključak da su optuženi Markočević i Đukić krivi za predmetne inkriminacije. Drukčije iskazano, valjalo je primijeniti princip ‘in dubio pro reo’, optužene osloboditi odgovornosti – kako je to pravilno učinio prvostepeni sud“, navodi se u drugostepenoj presudi.

Presudom Suda BiH iz novembra 2023. godine, Markočević, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, i Đukić, bivši šef krim-službe, oslobođeni su optužbi da su, kao izvršioci, s pripadnicima vojno-policijske formacije “Miće“ planirali, pripremali i izvršili planove za ubistva, nezakonita zatvaranja, mučenja i nečovječna postupanja prema bošnjačkom i hrvatskom stanovništvu u Tesliću.

Prvostepeno vijeće je ocijenilo da nije dokazano da su optuženi dali odlučujući doprinos – što je bitan element kod utvrđivanja saizvršilaštva.

Optuženi su oslobođeni da nisu spriječili “Miće“ da zlostavljaju zatvorenike u SJB-u i da su organizovali izmještanje tijela preminulih, kao i optužbi za prebacivanje oko 50 civila u magacin TO-a, gdje su također zlostavljani. Vijeće nije našlo dokazanom ni tačku koja se odnosi na odvoženje 18 preostalih zatvorenika iz SJB-a na Borje, gdje su likvidirani.

Suđenje u ovom predmetu počelo je prije pet godina. Markočević i Đukić su bili optuženi s Dušanom Kuzmanovićem, nekadašnjem načelnikom SJB-a, koji je u bjekstvu.

Na drugostepenu presudu nije dozvoljena žalba.

Jasmin Begić