Vijest

Još jedna godišnjica stradanja djece u Vitezu s istim odgovorima Tužilaštva BiH

10. Juna 2024.16:30
Nijedna osoba nije procesuirana čak 31 godinu nakon masakra u kojem je od posljedica pada granate na igralište u Vitezu smrtno stradalo sedmero djece i jedna osamnaestogodišnjakinja.
Groblje u Vitezu. Foto: Osmica.ba

Najmlađa žrtva eksplozije 10. juna 1993. bila je devetogodišnja Augustina Grebenar. Njen 12-godišnji brat Velimir također je poginuo. Među žrtvama su i 12-godišnjak Milan i 18-godišnja Sanja Garić, također brat i sestra, kao i 15-godišnjaci Dragan Ramljak, Draženko Čečura i Sanja Križanović, te desetogodišnji Boris Antičević.

Granata je ispaljena tokom primirja između Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine.

O sjećanju na ubijene i nepostojanju odgovornosti Detektor je pisao i 2020. godine, kada je glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdio kako se predmet nalazi u Posebnom odjelu za ratne zločine i da se na njemu radi. Četiri godine kasnije, Detektor je dobio sličan odgovor.

“Predmet je u radu, istraga je u tijeku, te više informacija ili detalja ne možemo davati”, kazao je Boris Grubešić.

Predsjednik udruženja “Osmica” i brat ubijenih Milana i Sanje, Ivan Garić je u razgovoru za Detektor rekao kako u suštini ne vjeruje u bilo kakav pozitivan pomak.

“Očekujemo brzo da će biti pokrenut postupak, ali opet da vam kažemo, da nešto sad vjerujemo da će uroditi nekim plodom, da će se neke stvari razjasniti, da će istina doći na vidjelo – iskreno da vam kažem – i ne vjerujem”, rekao je Garić.

Njegov brat Milan preminuo je na igralištu, dok su on i sestra Sanja prebačeni u crkvu u Novoj Biloj, koja je tada služila kao bolnica. S ostalim ranjenicima su potom evakuisani u Split, gdje je Sanja preminula, a Ivan danas živi s 80-postotnim invaliditetom.

On je podsjetio i na optužnicu za vrijeđanje stradale djece u Vitezu protiv Samira Nukića, kome je nedavno počelo suđenje za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu koja su 1993. ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim, javnim objavama na društvenoj mreži Meta – Facebook sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Irvin Pekmez