Suđenje

Samir Nukić: Uznemirenje javnosti zbog komentara o stradanju djece u Vitezu

8. Maja 2024.13:40
Na suđenju Samiru Nukiću, koji se tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su ispričali kako su njegove objave na Facebooku u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. godine u Vitezu uznemirile javnost.
Spomenik ubijenoj djeci u Vitezu. BIRN BiH

Dragoslav Tomić, policijski službenik iz Viteza, ispričao je da je 15. jula 2023. zaprimio prijavu od Ivana Garića, predsjednika Udruženja “Osmica” iz Viteza, protiv Samira Nukića zbog komentara uvredljivog sadržaja objavljenih na vijest jednog portala na Facebooku koji je objavio da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posjetio spomen-obilježje gdje je od granate ispaljene s položaja Armije BiH stradalo osmero djece.

Svjedok je objasnio da je saslušao Garića i uzeo screenshotove objave koje je prijavitelj napravio, te upoznao dežurnog tužioca, koji je djelo okvalifikovao kao izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

“Dva dana poslije, objave su se nastavile. Ispod objave na stranici je bila njegova slika s raketnim bacačem. Napravio sam službenu zabilješku i dodao u spis. Voditelj smjene mi je rekao da proslijedim Sektoru kriminalističke policije, čime sam završio svoj posao”, kazao je Tomić i dodao kako je ovim objavama Nukić uznemirio javnost u Vitezu, što je saznao iz razgovora s građanima.

Na pitanje branioca Mirsada Crnovršanina da li je napravio službenu zabilješku o uzemirenju javnosti, svjedok je negirao. Crnovršanin je pitao Tomića na osnovu kojih elemenata tvrdi da je došlo do govora mržnje i netrpeljivosti, svjedok je odgovorio da se to može utvrditi na osnovu screenshotova, kao i da je tužiteljica tako kvalificirala djelo. Tomić je rekao kako nije napravio službenu zabilješku o raketnom bacaču jer se nalazio na fotografijama koje su objavljene, kao i da ne zna da se radi o maketi, s kojom se optuženi slikao prilikom posjete policiji.

Svjedok Ivan Garić je ispričao kako su od granate na igralištu 1993. stradali njegov brat, sestra i prijatelji, te da je on ranjen. Naveo je da su ga Nukićevi komentari uznemirili, zbog čega ga je prijavio policiji.

“Nisam mogao vjerovati da je neko mogao tako nešto napisati”, objasnio je Garić.

Svjedok je kazao kako je Nukić, nakon komentara jedne osobe bošnjačke nacionalnosti koja mu je sugerisala da obriše komentar, odgovorio: “Da smo ih bogdo više pobili”, kao i da se ne kaje zbog napisanog.

“Ne mogu opisati nemir koji smo ja i moja porodica doživjeli”, izjavio je Garić.

Potvrdio je kako je zbog svega lokalna zajednica u Vitezu bila uznemirena, jer za zločin nad djecom koja su ubijena granatom niko nije odgovarao.

Odbrani je Garić rekao kako nije poznavao optuženog, da nije znao koliko ima godina, te da mu je nakon objava otišao na Facebook profil i vidio da se radi o mladom čovjeku. Dodao je da niko od drugih koji su uznemireni nije to prijavio policiji.

Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu koja su 1993. ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim, javnim objavama na društvenoj mreži Facebook sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti. Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se, “ponovo je više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama”.

Svjedok Rusmir Spahić je ispričao kako je – nakon što je vidio Nukićev komentar: “Da je bogdo poginulo više djece škutorske nacionalnosti” – u komentaru napisao, iz dobre namjere, da mu je bolje da to izbriše.

“Vidio sam njegov profil, vidio sam da se radi o mladom čovjeku. To mi je bio motiv”, kazao je svjedok i dodao da je dobio dosta poruka podrške, ali i poruka u kojima mu govore da nije to trebao napisati, zbog čega je zaključio da je javnost uznemirena.

Na pitanje Odbrane, svjedok je rekao da su ovo komentari kakve često viđa na društvenim mrežama, ali da ih ne prijavljuje jer zna da je to nešto s čime će se opet sresti.

Suđenje se nastavlja 23. maja.

Jasmin Begić