Suđenje

Dudaković i ostali: Oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja

3. Juna 2024.16:32
Na suđenju za zločine na području više krajiških općina, doktor sudske medicine Željko Karan je obrazlagao predočenu dokumentaciju u vezi s ekshumacijama i identifikacijama tijela, među kojima su i pronađeni posmrtni ostaci na kojima su bila uočljiva oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja.

Atif Dudaković. Foto: BIRN BiH

U odnosu na dokumentaciju na ime Milan Mijatović, Karan je naveo da su pregledom džepova pronađeni lični dokumenti, zbog čega je utvrđivanje identiteta bilo trivijalno, kao i ostaci skeleta. Dodao je da je na rebru uočljivo djelovanje projektila koje je ispaljeno iz ručnog vatrenog oružja.

Govoreći o fotodokumentaciji mjesta pronalaska masovne grobnice u mjestu Šejkovača na području Sanskog Mosta, fotodokumentaciji Komisije za traženje nestalih Republike Srpske te zapisnicima o identifikaciji Mirka Vranješa, Karan je obrazložio da je tom prilikom iskopano sedam posmrtnih ostataka. Naveo je da je na jednoj preostaloj kosti uočljiv defekt koji je nastao djelovanjem projektila ispaljenog iz ručnog vatrenog oružja.

Nakon što mu je tužiteljica Vedrana Mijović predočila dokumentacije na ime Drago Babić, Karan je izjavio da je posmrtni ostatak pronađen na lokalitetu Bajića groblje te da je na jednom od rebara uočljivo oštećenje nastalo djelovanjem projektila, kao i da je moguća rafalna pucnjava.

Tužiteljica Mijović predočila je Karanu i dokumentaciju na ime Doste Brajić, na šta je Karan rekao da se kod ovih posmrtnih ostataka nisu mogle ustanoviti povrede, kao i da su članovi porodice prihvatili utvrđen identitet.

Karan je u odnosu na dokumentaciju u vezi s posmrtnim ostatkom Milana Karana naveo da je pronađen na području Sanskog Mosta, u Šušnjarima, uz nešto ostataka odjeće. Prema njegovim riječima, kosti lobanje su djelimično nedostajale, a više kostiju je višestruko izlomljeno.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Karan je za fotodokumentaciju i zapisnike o identifikaciji Save Karana kazao da su pronađeni ostaci ličnih dokumenata i odjevnih predmeta, te dodao da se ne može komentarisati uzrok smrti. Osvrnuo se na dokumentaciju o identifikaciji Dušana Kondića te izjavio da je posmrtni skelet očuvan, ali nedostaju kosti šaka i stopala.

Suđenje se nastavlja 8. jula, kada je planirano saslušanje svjedoka.

Aida Trepanić