Vijest

Na sarajevskom groblju Bare ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

31. Maja 2024.15:59
Na sarajevskom groblju Bare ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe za koje se pretpostavlja da pripadaju osobi srpske nacionalnosti nestaloj 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Ekshumacija na groblju Bare. Foto: Tužilaštvo BiH

Iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) za Detektor kažu da je riječ o reekshumaciji posmrtnih ostataka koji su ranije ukopani na ovome lokalitetu, a koja je vršena jer se sumnjalo da je došlo do zamjene identiteta.

“Zapravo je žrtva pod pogrešnim imenom bila ukopana na ovome mjestu te će se sada izvršiti dodatne provjere, dakle DNK analiza, kako bi se utvrdilo kome posmrtni ostaci pripadaju. Mi već imamo određene indicije o identitetu žrtve koja se nalazi na tom lokalitetu, a koja je nestala 1992. godine“, rekla je za Detektor Emza Fazlić, portparolka Instituta.

Iz Državnog tužilaštva su saopštili da je provođenjem DNK analize s velikom vjerovatnoćom utvrđeno je da posmrtni ostaci pripadaju P.S., osobi srpske nacionalnosti nestaloj na području Sarajeva 1992. godine.

Nakon procesa reekshumacije, posmrtni ostaci će biti prebačeni u kapacitete groblja Miljevići u Istočnom Sarajevu, gdje će se vršiti dalja forenzička obrada i proces predaje posmrtnih ostataka obitelji oštećenog.

Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine koordinirala je rad ovlaštenih službenih osoba na sarajevskom groblju Bare prilikom reekshumacije posmrtnih ostataka osobe nestale 1992. godine.

Na ekshumaciji su sudjelovali članovi tima vještaka sudbene medicine, predstavnici Instituta, kao i pripadnici policije MUP-a KS, koji su osiguravali lokaciju i vršili krim-tehničku podršku.

Jasmin Begić