Suđenje

Buljubašić i ostali: Predočene Tvrtkovićeve naredbe

28. Maja 2024.16:54
Na suđenju za zločine na području Višegrada, svjedoku Tužilaštva Bosne i Hercegovine je Odbrana Ahmeta Sejdića predočila naredbe komandanta Štaba Teritorijalne odbrane u Višegradu kojima se u avgustu i septembru 1992. izdaju određeni zadaci.


Ahmed Sejdić. Foto: BIRN BiH

Svjedoka Hajrudina Jamaka na ovom je ročištu unakrsno ispitivala Odbrana Sejdića. Braniteljica Jesenka Rešidović pitala je svjedoka o naredbama Regionalnog štaba Sarajevo, kojom se zahtijevalo od stanovništva da predaju oružje, te naredbi Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Višegrad iz jula 1992. za razoružanje u Međeđi.

Jamak je potvrdio da su stanovnici sela Klisura, Hadrovići i Bursići bili naoružani, kao i da je početkom avgusta 1992. bila žestoka ofanziva Vojske Republike Srpske na područje Crnog vrha, a da su ova tri sela bila na putu od Međeđe prema Rogatici.

“Tu gdje treba postavljati odbranu, tu se nalazi naoružano stanovništvo. Bilo je potrebno preduzeti korake“, sugerisala je braniteljica, s čim se svjedok složio.

Na pitanje da li je tada, u ljeto 1992., postojala ideja o formiranju Višegradske brigade, čiji će komandant kasnije biti Sejdić, svjedok je rekao da je formacija brigade bila jedno, a situacija na terenu drugo. Braniteljica je sugerisala da je u septembru formirana Višegradska brigada, kada je formirana i Istočno-bosanska operativna grupa (IBOG).

Jamak je kazao da je, formiranjem Štaba brigade, Štab TO-a smanjen. Naveo je da se dva štaba nisu preplitala. Odbranu je interesovalo da li je komandant Štaba TO-a, Mehmed Tvrtković, izdavao naredbe članovima Štaba i komandantima bataljona.

“Vidite, gospodin Ahmet Sejdić je još od Crnog vrha bio član Štaba, ali je komandant brigade donosio odluke“, kazao je svjedok, koji je davanje iskaza počeo na ročištu održanom 21. maja.

Braniteljica mu je predočila sedam naredbi iz avgusta i septembra 1992., koje je potpisao Tvrtković, a u kojima se daju određena zaduženja članovima Štaba TO-a i bataljonima, a neki zadaci odnosili su se na Sejdića. Zaduženjima su bili obuhvaćeni organizovanje straži, rad pekare, preuzimanje žita i materijalno-tehničkih sredstava, razmjena i organizovanje akcija, te prikupljanje informacija za krivičnu prijavu.

Na pitanje braniteljice da li se slaže da, do dolaska IBOG-a, Tvrtković daje naredbe članovima Štaba TO-a i bataljona, Jamak je rekao kako misli da do tada brigada nije postojala.

Rešidović je pitala svjedoka u vezi njegovih ranijih navoda – da misli da je Sejdić organizovao akciju na Klisuru, Hadroviće i Bursiće. On je pojasnio da nema konkretnih saznanja o planiranju i izvođenju te akcije.

Jamak je potvrdio da mu je tokom istrage predočen Sejdićev izvještaj o akciji, kao i naredba Tvrtkovića koja se odnosi na sela.

“Možda komandant (Sejdić) nije naredio, ali ima izvještaj da je uradio. Tu je potpisan“, rekao je svjedok.

Na pitanje tužiteljice Eldine Biuk, Jamak je kazao kako misli da je brigada postojala kada su prije avgusta prešli s Crnog vrha u Međeđu mada, kako je napomenuo, nije bila popunjena brojčano. Nije se mogao preciznije vremenski odrediti.

Tužiteljica je pitala da li su uspostavljene linije odbrane, ako je to bio cilj akcije u tri sela, na šta je svjedok rekao da mu to nije poznato.

Sa Sejdićem su optuženi Ferid Buljubašić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo – nekadašnji komandanti i pripadnici Armije BiH.

Optužnica obuhvata zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča počinjene od avgusta 1992. do februara 1993. godine. Jedna od tačaka tereti Sejdića da je, u svojstvu komandanta snaga Teritorijalne odbrane Višegrad, naredio i učestvovao u napadu na sela Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad, u kojem je ubijeno osam srpskih civila, dok su neki ranjeni a neki uhapšeni.

Suđenje se nastavlja 4. juna.

Marija Taušan