Vijest

Neimplementiranje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH problem za pravosuđe

15. Maja 2024.16:52
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija upozorio je na neimplementaciju izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u koje se posebno odnose na neuspostavljanje Odjela za integritet, te će o ovom pitanju u narednom periodu biti zakazana vanredna sjednica.
Sjednica VSTV-a BiH, Foto: BIRN BiH

Kako je Lagumdžija kazao na sjednici VSTV-a, održao je niz sastanaka s predstavnicima domaćih vlasti i međunarodnih predstavnika, a od ministra pravde BiH Davora Bunoze dobio je poruku u kojoj mu je rekao da će u okviru Ministarstva pokrenuti mehanizme da se primjena izmjena i dopuna Zakona s 23. marta pomjeri na 15. septembar.

Nekoliko članova Vijeća upozorilo je da neprimjena Zakona i neformiranje Odjela za integritet može uzrokovati zastoj u funkcionisanju pravosuđa.

“Koliko treba vremena da se raspišu konkursi, bojim se da ćemo brzo doći do problema, zbog neimenovanja, neprovjere. Mislim da je jedino rješenje da interveniše OHR s nekih par izmjena Zakona. Predlažem da se obave konsultacije s OHR-om“, rekao je član Vijeća Mustafa Šabić.

Usvojen je zaključak za održavanje vanredne sjednice VSTV-a na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti u vezi s  implementacijom izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić predstavila je godišnji izvještaj Ureda disciplinskog tužioca i kazala da je u 2023. smanjen broj pritužbi u odnosu na 2022. godinu, te da ih je registrovano 783. U prva četiri mjeseca tekuće godine evidentirano je povećanje od 45 posto.

U prethodnoj godini bilo je 77 pritužbi po službenoj dužnosti, a u ovu je preneseno 440 neriješenih. Broj osnovanih pritužbi bio je 51, te su pokrenuta 33 disciplinska postupka protiv 32 nosioca pravosudne funkcije.

Kurspahić je kazala da je 53 posto postupaka pokrenuto protiv nosilaca pravosudnih funkcija starijih od 60 godina, i ovaj podatak ima tendenciju rasta.

U prethodnoj godini, 12 nosilaca pravosudnih funkcija privremeno je udaljeno s posla. Izrečeno je 28 disciplinskih mjera, a uglavnom se odnose na smanjenje plate i izricanje javne opomene.

Disciplinska odgovornost utvrđena je za četiri predsjednika suda, jednog glavnog tužioca, 19 sudija i četiri tužioca.

Kurspahić je kazala da je propisan automatski prestanak mandata za nosioce pravosudnih funkcija kojima je izrečena krivična mjera zaprijećena zatvorskom kaznom.

“Još nešto na što redovno skrećemo pažnju jesu privremena odjeljenja. Trenutno na snazi imamo najstarije privremeno odjeljenje iz 2016. godine. Dvanaest nosilaca pravosudnih funkcija je i dalje suspendirano, od kojih je najstarije dugo već osam godina“, naveli su iz Ureda disciplinskog tužioca.

Šabić je izjavio da ovi podaci prikazuju neefikasnost pravosuđa jer 12 nosilaca pravosudne funkcije ne radi, a prima platu. Predsjednik Vijeća Lagumdžija predložio je da ovo pitanje bude posebna tačka dnevnog reda neke od narednih sjednica.

Potpredsjednica Vijeća Sanela Gorušanović-Butigan predložila je zaključak da se VSTV obrati institucijama koje vode postupke protiv ovih 12 nosilaca funkcija, kako bi se ispitalo u kojoj fazi su ti postupci.

“Nema opravdanja da postupci traju osam godina, znamo šta sve radimo kroz naše komisije, da zahtijevamo suđenja na nivou sedmice i konstantno smo izloženi člancima da ovi nosioci pravosudnih funkcija primaju plaće, da su oni dobili na ruke tolike i tolike iznose para, a oni ne rade“, kazala je Gorušanović-Butigan.

Predstavljena je informacija s proširenog sastanka Stalne komisije za legislativu s članovima Vijeća, međunarodnim partnerima i predstavnicima stručnih udruženja u vezi s primjenom tačke Poslovnika VSTV-a koja se odnosi izvlačenje nacionalne i rodne zastupljenosti članova Vijeća. Još uvijek nema konkretnog prijedloga koji se odnosi na izvlačenje nacionalne i rodne zastupljenosti, a o tome će odlučivati Vijeće od momenta usvajanja novog zakona o VSTV-u. Do tada će sastav ostati zamrznut, što pogoduje produženju mandata članova, a umanjuje mogućnost drugima, o čemu je Detektor ranije pisao.

Udruženja tužilaca i sudija iz Federacije BiH predložila su povlačenje ove izmjene Pravilnika te vraćanje na raniju odredbu, dok stručna udruženja iz Republike Srpske nisu imala prijedloge. O ovome će članovi Vijeća raspravljati na nekoj od narednih sjednica.

Lejla Memčić