Suđenje

Gligorević: Nalaz o duševnom zdravlju žrtava silovanja

19. Aprila 2024.11:34
Na suđenju Borislavu Gligoreviću za silovanja na području Zvornika, vještakinja je zaključila kako žrtve trpe trajne duševne bolove sa umanjenjem opće životne aktivnosti.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Alma Bravo-Mehmedbašić iznijela je nalaz i mišljenje o stanju duševnog zdravlja dvije svjedokinje, koje su, prema optužnici, silovane, a koji je sačinila na osnovu materijalne dokumentacije i razgovora sa žrtvama.

Vještakinja je za jednu od žrtava kazala kako trpi trajne dušne bolove, od srednjeg do jakog intenziteta i da je kod nje uočeno umanjenje opće životne aktivnosti za 40 posto.

Za drugu od žrtava vještakinja je navela da je njeno zdravstveno stanje narušeno zbog kombinovane ratne, seksualne, fizičke i psihičke torture, te da je i kod nje utvrđeno umanjenje opće životne aktivnosti za 40 posto.

Gligorević je optužen za višestruka silovanja počinjena u Liplju kod Zvornika u proljeće 1992. godine. Prema optužnici, on je bio pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”.

U unakrsnom ispitivanju, vještakinja je potvrdila da lišavanje slobode te eventualno ucjenjivanje mogu predstavljati dodatne stresove. Ona je kazala kako je i dodatni stres veći broj silovanja, zbog duže eksponiranosti traumi.

Suđenje se nastavlja 26. aprila.

Aida Trepanić