Vijest

Kajganić najavio optužnicu protiv advokatice uhapšene kad i Debevec i Mehmedagić

17. Aprila 2024.17:04
Glavni državni tužilac Milanko Kajganić je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) najavio podizanje optužnice protiv advokatice koja je uhapšena u vezi sa istragom suspendovanog predsjednika Državnog suda Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH. Foto: BIRN BiH

Kajganić je podizanje optužnice najavio tokom iznošenja izvještaja o radu Tužilaštva BiH o procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala, pred članovima VSTV-a.

“U predmetima visoke korupcije, evo naglašavam predmet ‘Debevec i Mehmedagić’, koji je realizovan krajem 2023, istraga je u toku. Znate da je u tom predmetu, između ostalih, lišena slobode i jedna advokatica. Optužnica protiv osumnjičene će biti podnesena sutra jer je odvojen taj predmet od ove dvojice osumnjičenih. Istraga protiv ovih osumnjičenih se nastavlja”, kazao je.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije htio zvanično potvrditi za Detektor da li je riječ o advokatici Vasviji Vidović, o čijem je hapšenju i puštanju iz pritvora Detektor već pisao.

Kajganić je ranije kazao da je Vidović pokušala iz zgrade Državne agencije za istrage i zaštitu iznijeti telefon osumnjičenog Debevca.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti spolova.

Mjere zabrane su im određene sredinom marta.

Aida Trepanić