Suđenje

Anto Pavić: Počelo suđenje za zločine u Bosanskom Brodu

18. Aprila 2024.13:43
Čitanjem optužnice, saslušanjem svjedoka Optužbe i ulaganjem materijalnih dokaza, u dobojskom Okružnom sudu počelo je suđenje bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Anti Paviću za zločine nad civilima u Bosanskom Brodu 1992. godine.
Anto Pavić (lijevo) sa advokatom Jadrankom Hadžisejdićem. Foto: BIRN BiH

Pavić se tereti da je – kao pripadnik Vojne policije HVO-a – u logoru na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” i staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu, gdje su bili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, od aprila do septembra 1992. učestvovao u nanošenju povreda, protivzakonitom zatvaranju i silovanju zatočenih.

Nakon što je optužnica pročitana, dio suđenja je bio zatvoren za javnost tokom davanja iskaza zaštićene svjedokinje X-1.

Predsjednica Sudskog vijeća Marijana Lazić Miladinović kazala je da je ova odluka donesena “zbog čuvanja službene tajne i zaštite integriteta i intimnog života ugrožene svjedokinje X-1”.

Potom je saslušan svjedok Jovo Stjepanović, koji je ispričao da ga je optuženi udario šakom u staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu, gdje je bio zatvoren nakon desetak dana provedenih u zatočeništvu u Radničkom domu u Slavonskom Brodu.

“Ilijaz Braco Odobašić mi je tad donio kuhana jaja. Pavić me pitao koji je danas dan. Kad sam rekao da je pravoslavni Uskrs, udario me šakom u predjelu vilice”, kazao je Stjepanović.

Posvjedočio je da je u staru policijsku zgradu doveden sa Andrijom Džudžanovićem, Perom Aleksićem i Suljom Đuherićem kada ih je pretukla grupa pripadnika HVO-a.

Svjedok nije mogao da potvrdi da je u tome učestvovao optuženi Pavić, čiji je brat također bio vojni policajac. Tadašnje vojne policajce je Stjepanović opisao kao “teške kriminalce”.

Rekao je da su zatvorene žene i muškarci u svlačionicama na stadionu Fubalskog kluba “Polet” bili odvojeni i da se noću čula ženska vriska.

Svjedok je kazao da je u teškim uslovima bio zatvoren 87 dana i da su zatvoreni većinom bili “pravoslavci i manji dio muslimana”.

Ispričao je da je odvođen na prisilne radove poput “kopanja rovova i zatrpavanja mrtvaca”. Rekao je da je s drugim zatvorenicima odveden na utovarivanje sanduka municije.

“Pavić je bio vozač. Nismo imali hrane i vode. Da je htio, mogao nam je dati hranu i vodu”, naveo je svjedok.

Braniocu Jadranku Hadžisejdiću je potvrdio da je o ovim događajima svjedočio u Sudu Bosne i Hercegovine, nakon čega je advokat kazao da je svjedok drugačije govorio i najavio da će ovaj iskaz uložiti u dokaze Odbrane.

Optuženi Pavić je pitao svjedoka da li je moguće da ga je zamijenio s nekim, na što je Stjepanović rekao da ne vjeruje.

Na današnjem ročištu okružna tužiteljica Mersiha Mehmedagić je pročitala izjave preminule svjedokinje Stoje Kostadinović u kojima je ispričala da ju je optuženi Pavić odveo iz njenog stana u zgradi iz koje su tada odvedeni Ljubica Janković i njen brat Boro Ivanović.

Ova svjedokinja je navela da je Pavić bio prisutan kada je prebačena do sela Podnovlje u okolini Doboja da odnese pismo “vojvodi Slavku Nariću, čijeg su sina zarobili Hrvati”.

Svjedokinja je u istrazi kazala da se vratila u Brod nakon ulaska srpskih snaga.

Tužiteljica Mersiha Mehmedagić je uložila i materijalne dokaze, među kojima i fotodokumentaciju i zapisnik o prepoznavanju optuženog Pavića od strane zaštićene svjedokinje X-1.

Branilac Hadžisejdić je, u prigovoru na ovaj dokaz, rekao da je ova svjedokinja u protekle 32 godine teretila drugog Pavića.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. april, kada je planirano saslušanje dvojice svjedoka Odbrane i optuženog Pavića.

Arnes Grbešić