Vijest

Odavanje počasti ubijenima u Trusini i slanje poruka mira

16. Aprila 2024.09:06
U selu Trusina kod Konjica danas se obilježava 31. godišnjica zločina u kojem su ubijeni civili i vojnici koji su se prethodno predali, kako bi se odala počast stradalima i poslale poruke mira.
Dragica Tomić kod spomen-obilježja u Trusini.

Pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) su, prema presudama Državnog suda, 16. aprila 1993. u Trusini ubili 15 civila i sedam pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali, a četvero je ranjeno, među kojima je bilo dvoje djece.

Godišnjica napada na selo Trusina i ubistava obilježit će se polaganjem vijenaca na spomen-obilježju te molitvom za sve stradale, a potom će se u Župnoj crkvi na Žitačama održati misa.

“Važno je da se obilježava mjesto stradanja, odnosno datum stradanja, zato da se oda počast poginulima, a s druge strane da se pošalje poruka da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih”, kazala je za Detektor Dragica Tomić, predsjednica Udruženja porodica stradalih Konjic.

Kako je rekla, važno je s ovog mjesta da se pošalje poruka mira.

“Dajte da bude mir i da nam bude fino”, dodala je ona.

Na obilježavanju se očekuju mnoge zvanice, među kojima su, pored političkih, mirovnjaci Centra za nenasilnu akciju i udruženja proistakla iz domovinskog rata, pojasnila je Tomić.

Spomenik Smiljku Kreši u Trusini. Foto: BIRN BiH

Sud BiH je zbog zločina u Trusini osudio bivše pripadnike ABiH Nihada Bojadžića na 15 godina zatvora, Edina Džeku na 13, Nedžada Hodžića na 12, Mensura Memića na deset te Rasemu Handanović na pet i po godina zatvora.

Krivični postupak se trenutno vodi protiv Zulfikara Ališpage, ali je predmet već dugo u fazi mirovanja zbog zdravstvenog stanja optuženog. Suđenje je trebalo biti nastavljeno u februaru, ali je ročište odgođeno jer je njegova Odbrana tražila izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća, što je odbijeno.

Ranije je Tomić za Detektor kazala da se pored spomen-obilježja stradalima u Trusini nalaze ostaci kuće porodice Krešo, ispred koje je i spomenik Smiljku, za kojeg je rekla da je ubijen pred svojom porodicom.

“Nikad nisu pronađene kosti njegove, niti je sahranjen. Pretpostavlja se da je u kući zapaljen i nema njegovih posmrtnih ostataka, ali o tome se još uvijek šuti, to se ne zna definitivno”, govori ona.

Na današnji dan, 16. aprila 1993. godine, pripadnici HVO-a su u Ahmićima ubili više od 100 civila. Za ovaj zločin su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Sud BiH osudili pet osoba.

Uoči 31. godišnjice zločina u Ahmićima, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Hrvatska ove godine, uz podsjećanje na zločine i žrtve za koje su odgovorne hrvatske vojne snage, želi mladima prenijeti činjenice o tim zločinima i ulozi Hrvatske u ratu, o čemu je Detektor ranije pisao.

Emina Dizdarević Tahmiščija