Suđenje

Memić i ostali: Ročište odgođeno za kraj aprila zbog izostanka optuženog Arnautovića i dva svjedoka

15. Aprila 2024.13:20
Suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja, odgođeno je zbog nedolaska optuženog Amira Arnautovića, a tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je kazala da nije vidjela da su došli i pozvani svjedoci.
Senaid Memić s braniocem Nerminom Mulalićem. Foto: BIRN BiH

Advokat Muhidin Kapo je kazao da njegov branjenik Arnautović nije došao, pojasnivši da mu je jutros javio da se zdravstveno stanje njegovog djeteta noćas pogoršalo i da su cijelu noć proveli u bolnici.

“U toku dana ću dostaviti medicinsku dokumentaciju”, dodao je Kapo.

Na upit sutkinje Adise Zahiragić jesu li došla dva pozvana svjedoka, tužiteljica Medina Džerahović je kazala da ih nije vidjela ispred sudnice.

“Šta je s njima, čime su uplašeni? Sve i da su došli svi optuženi, ne bismo mogli nastaviti. Oni su putem telefona čvrsto obećali da će doći, mada su povratnice neuredne”, konstatovala je sutkinja Zahiragić.

Na ročište su pristupili Jasmir Muratović i Mirna Avdibegović, predstavnici pravnog lica “Panamera”, te Marjan Krešić, predstavnik “Malak Group“.

Novi termin suđenja je 29. april, a svjedocima će se poslati pozivi na adrese njihovih zaposlenja i ponovno će biti kontaktirani telefonom.

Optužnica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja tereti bivšeg načelnika općine Ilidža Memića, Ljiljanu Eterović, stručnu savjetnicu za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Azru Mulaosmanović, stručnu saradnicu za poslove urbanizma, te građevinske općinske inspektore Arnautovića i Sanju Čizmedžić.

Prema optužnici, Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović, u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje, postupali su po uputama Memića i sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori  Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

Emina Dizdarević Tahmiščija