Suđenje

Brajić i ostali: Negirali krivicu za zločine u Briševu

11. Aprila 2024.10:46
Petorica nekadašnjih komandanata u Vojsci Republike Srpske, te pripadnika Kriznog štaba i oružanih formacija negirala su krivicu za zločine u prijedorskom selu Briševo i okolini, iz jula 1992. godine.
Veljko Brajić. Foto: BIRN BiH

Veljko Brajić, Slobodan Taranjac, Ranko Kaurin, Branko Dženopoljac i Draško Topić izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen u okviru širokog i sistematskog napada.

Prema optužnici, oni su krajem jula 1992. planirali i učestvovali u topovskom i pješadijskom napadu na Briševo i okolna mjesta, nastanjena uglavnom stanovništvom hrvatske nacionalnosti. Kako se navodi, u napadu je za samo nekoliko sati ubijena najmanje 61 žrtva dobi od 16 godina do 81 godinu. U napadu su tri osobe nestale, a počinjena su i silovanja, dok je više desetina osoba odvedeno u logore.

Brajić je optužen u svojstvu načelnika Štaba Šeste sanske brigade, Taranjac kao predsjednik Kriznog štaba i de facto komandant Teritorijalne odbrane Ljubija, Kaurin kao vršilac družnosti i de facto komandant Trećeg bataljona, a Dženopoljac kao komandant Devetog bataljona Šeste sanske brigade. Prema optužnici, Topić je bio pripadnik neidentifikovane naoružane formacije.

S obzirom da su negirali krivicu, petorici optuženih će u narednom periodu početi suđenje.

Marija Taušan