Suđenje

Zeljković i ostali: Prijem robe potpisivan bez provjere

5. Aprila 2024.13:01
Svjedoci Tužilaštva su na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa ispričali da su u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske često potpisivali prijem robe koja je dolazila, bez provjere u kakvom je stanju.
Branislav Zeljković ispred Okružnog suda u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja Nataša Berić, koja je za vrijeme pandemije bila član Komisije za prijem robe kao epidemiolog, rekla je da je u tom periodu u Institutu mnogostruko bio povećan obim posla. Navela je da je potpisivala prijem robe i da nije uvijek fizički bila prisutna.

Potvrdila je da je tako bilo i u slučaju zaštitnih odjela koje je Institut za javno zdravstvo nabavio od turističke agencije “Travel for fun“.

“Moje kolege su provjeravale količinu robe, pravili su zapisnike o prijemu koje sam ja formalno potpisivala. Posao je narastao mnogo“, rekla je svjedokinja.

Na insistiranje advokata Jadranke Ivanović, svjedokinja je rekla da Branislav Zeljković nije mogao znati da se roba prima na taj način.

“Ja ne znam ko je sve bio svjestan da mi ne možemo sve da odradimo“, rekla je svjedokinja.

Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i direktor firme “Procontrol” Slavko Bojić, zatim direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, direktor turističke agencije“Travel for fun” Saša Marković te bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić optuženi su za zloupotrebu položaja.

Njih optužnica Republičkog tužilaštva Republike Srpske tereti za brojne zloupotrebe prilikom nabavke medicinske opreme za vrijeme trajanja pandemije.

Svjedok Radomir Rokvić, koji je u vrijeme pandemije radio kao skladištar u Institutu, takođe je rekao da nije mogao otvarati pakete s robom, već je njegov posao bio samo da evidentira dolazak robe.

Rokvić je rekao da se konkretno radilo o termalnim kamerama koje su završile na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. I on je potvrdio da je za vrijeme pandemije potpisivao fakture i prijem robe, koju nije fizički vidio.

Sudsko vijeće zanimalo je zašto je to radio na taj način, ali je svjedok naveo da je tako bilo i da ne može odgovoriti na to pitanje.

Na pitanje Odbrane, da li je imao naredbe ili instrukcije Branislava Zeljkovića da radi na taj način, svjedok je odgovorio odrično.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. april.

Vladimir Kovačević