Suđenje

U maju počinje obnovljeno suđenje za zločine u Gacku

5. Aprila 2024.13:59
Obnovljeno suđenje Predragu Lažetiću, optuženom za zločine u Gacku u ljeto 1992., počeće 16. maja u trebinjskom Okružnom sudu.
Samački hotel Termoelektrane Gacko. Foto: BIRN BiH

Sudija Duško Popić je na statusnoj konferenciji kazao da su se na prvostepenu presudu, kojom je Lažetić osuđen na dvije i po godine zatvora, žalili i trebinjsko Okružno tužilaštvo Tužilaštvo i Odbrana, te da je Vrhovni sud Republike Srpske uvažio žalbu branioca i postupak vratio na ponovno suđenje.

Prema riječima sudije Popića, neće biti ponovnog saslušanja već ispitanih svjedoka, ali će biti ostavljena mogućnost Odbrani da predloži nove svjedoke.

I tužiteljka Bojana Marković saglasana je da nema potrebe za ponovnim saslušanjem svjedoka, budući da su već saslušani dva puta, ali je najavila nove dokaze.

“Odbrana zadržava pravo da na sljedećim pretresima izvede nove dokaze i sasluša svjedoke koji do sada nisu saslušavani i za to će nam biti potrebna dva glavna pretresa“, rekao je Lažetićev advokat Branko Karadeglić.

Lažetić je optužen da je neutvrđenog dana u junu 1992. godine, u podrumu “Samačkog hotela” Teromelekrtane Gacko, fizički zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti.

Nikolija Bjelica-Škrivan