Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje za genocid

5. Aprila 2024.16:30
U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planiran početak suđenja sedmorici nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optuženih za genocid, odnosno ubistva počinjena u julu 1995. na području Šekovića i Vlasenice.
Državni sud. Foto: BIRN BiH

Za ove zločine optuženi su Ratko Vujović, Ljubomir Vlačić, Vitomir Pepić, Milovan Ognjenović, Goran Višković, Željko Dupljanin i Vlastimir Golijan, a početak suđenja im je zakazan za četvrtak, 11. aprila.

Vujović je optužen kao komandant Petog bataljona Vojne policije Drinskog korpusa, Dupljanin i Višković kao pripadnici te jedinice, Vlačić kao komandant Birčanske brigade VRS-a, Pepić kao zamjenik komandanta Bišinskog bataljona ove brigade, Ognjenović kao komandir čete Vojne policije te brigade, a Golijan kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Iznošenje završnih riječi Odbrana Zorana i Radenka Ilića, optuženih da su u naselju Rudo kod Rogatice 19. juna 1992. učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag, zakazano je za ponedjeljak, 8. aprila.

Zoran i Radenko Ilić su, u svojstvu pripadnika VRS-a, optuženi za zločin protiv čovječnosti.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u drugim gradovima.

Emina Dizdarević Tahmiščija