Vijest

Vlada Republike Srpske uputila u proceduru zakon o posebnom registru nevladinih organizacija

29. Marta 2024.16:41
Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o posebnom registru nevladinih organizacija, na koji su ranije upućene brojne kritike, te ga je poslala u parlamentarnu proceduru, potvrđeno je za Detektor iz Ministarstva pravde Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske. Foto: Vlada RS

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je 28. septembra 2023. godine Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, te je, po procedurama Vlade Republike Srpske, imala rok od šest mjeseci da ga u formi prijedloga uputi u parlamentarnu proceduru.

Prijedlog zakona o posebnom registru predviđa formiranje registra nevladinih organizacija (NVO) koje su formirane na području Republike Srpske a koje se dijelom ili u potpunosti finansiraju uz pomoć donacija iz inostranstva, kao i da će registracijom biti označene kao “agenti stranog uticaja”.

Na Nacrt su ranije upućene brojne kritike jer je restriktivan prema civilnom sektoru i suprotan napredovanju BiH ka Evropskoj uniji. Detektor je pisao da su specijalni izvjestioci Ujedinjenih nacija ocijenili da bi, ukoliko prođe daljne procedure, Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske nametnuo nepotrebna ograničenja u suprotnosti s međunarodnim standardima ljudskih prava, posebno u pogledu prava na slobodu izražavanja i udruživanja, prava na učešće u javnim poslovima i punog pristupa ekonomskim i socijalnim pravima za pojedince koji rade u nevladinom sektoru.

Pomenuti zakon nije se našao u zvaničnom dnevnom redu nijedne od prethodnih sjednica Vlade Republike Srpske, a koje su bile dostupne javnosti. Iz Vlade RS-a je jutros saopšteno da će kao prva tačka dnevnog reda današnje sjednice biti i usvajanje zapisnika sa dvije telefonske sjednice održane u proteklih sedam dana.

Jedna od njih je održana 23. marta, a druga juče, bez zvanične najave, u danu kada je i NSRS izglasala entitetski izborni zakon.

Narodna skupština RS-a je, na redovnoj sjednici koja je održavana od 12. do 14. marta, usvojila program rada za ovu godinu, u kom se navodi da će zakon o registru NVO-a biti na dnevnom redu u prvom kvartalu 2024.

    Đorđe Vujatović