Suđenje

Optuženi za zločine u Velikoj Kladuši ponovo nije došao na izjašnjenje o krivnji

29. Marta 2024.14:28
Miran Koštić, optužen za zločine protiv ratnih zarobljenika na području Velike Kladuše počinjene 1995. godine, ponovo se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji u Kantonalnom sudu u Bihaću.
Sudnica Kantonalnog suda u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Branilac Ibrahim Kadić kazao je da je Koštić zbog zdravstvenih razloga spriječen da dođe na ročište.

“Bio je hitno hospitaliziran. On je potpuno fizički dezorijentiran”, naveo je Kadić ulažući u spis medicinsku dokumentaciju koja mu je poslana iz Sjedinjenih Američkih Država, čiji je optuženi državljanin, a koja nije prevedena.

Prema riječima branioca, optuženi kontrolni pregled ima 15. aprila, nakon čega će imati konačne dijagnoze.

“Ja teško s njim i komuniciram, on bi želio doći, ne izbjegava dolazak. Njegova je molba da se ročište zakaže poslije tog datuma”, rekao je branilac.

Sudija Osman Alibabić konstatirao je da je optuženi uredno obaviješten o ročištu i podsjetio da je krajem prošle godine ročište za izjašnjenje o krivnji već jednom odgođeno zbog operativnog zahvata koji je optuženi imao. Sudija je naveo da je branilac i prethodno dostavio dokumentaciju kojom je pravdao izostanak, koja je vještačena.

“Sud konstatuje da je vještak medicinske struke u nalazu i mišljenju naveo da je iz preventivnih razloga liječnik tražio ograničenje putovanja, te dao rok od sedam dana”, rekao je sudija Alibabić i dodao da je optuženi mogao doći nakon tih sedam dana.

Kako je naveo, optuženi Koštić mora doći kako bi se vještačenjem utvrdilo da li je sposoban za nastavak postupka. Sudija je pitao branioca da li može garantirati da će se optuženi pojaviti nakon 15. aprila, što Kadić nije mogao učiniti.

Odbrani je naloženo da dostavi prevedenu dokumentaciju s pečatom, ovjerenu od ustanove u kojoj se optuženi liječi, s obzirom da dokumenti koje je branilac predao na ročištu nisu imali pečat, niti je sigurno da se optuženi još uvijek nalazi u bolnici.

Sudija Alibabić je naveo da će i nova dokumentacija biti vještačena, a optuženi može biti izručen i pritvoren ako bude izbjegavao dolazak.

Optužnica tereti Koštića da je u svojstvu pripadnika Narodne odbrane autonomne pokrajine Zapadne Bosne 18. marta 1995. u mjestima Podzvizd i Trnovi u općini Velika Kladuša, nakon zarobljavanja, zatvaranja i razoružavanja, tukao trojicu pripadnika Armije BiH, koji su od udaraca gubili svijest.

Termin novog ročišta bit će zakazan naknadno.

Amila Žunić