Vijest

“Staza sjećanja“ za ubijene Sarajlije

15. Marta 2024.13:47
Hiljade pari cipela koje će 5. aprila biti postavljene duž sarajevskih ulica simbolizirat će korake Sarajlija ubijenih tokom opsade, te će biti od velikog značaja za porodice ubijenih i kulturu sjećanja.
Projekat “Staza sjećanja”. Foto: Facebook stranica Memorijalnog centra Sarajevo

Memorijalni centar Sarajevo u saradnji s Gradom Sarajevo počeo je realizovati projekt “Stazom sjećanja” s ciljem odavanja počasti svim građanima koji su ubijeni tokom opsade.

Iz ovog centra su postavili cipele u Ulici Ferhadija i uputili poziv građanima BiH, ali i dijaspore, da doniraju obuću za postavku koja će 5. aprila biti izložena na ulicima od Trga djece Sarajeva do Baščaršije. Svaki par cipela simbolizirat će korake ubijenih Sarajlija, kojima će se na ovaj način odati počast.

Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo za Detektor navodi značaj ovog projekta za sve građane Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

“Pored odavanja počasti ubijenim, projektom ‘Stazom sjećanja’ želimo da ukažemo i na značaj herojske borbe u odbrani glavnog grada, čudu bosanskog otpora i antifašističkoj ideji i nasljeđu ovoga grada i države. Cilj nam je da kroz sjećanje na ubijene vratimo sjećanje na kompletnu povijest koju je glavni grad proživljavao tokom opsade koja je trajala 1425 dana“, kaže on.

Kulanić navodi da je ideja bila da na Dan opsade Sarajeva postave jedinstven memorijalni spomenik kojim će se prisjetiti svih žrtava i odati im počast.

“Zadovoljni smo dosadašnjim odzivom građana, ali ih ovom prilikom pozivamo da se još jače uključe u projekt – iskažu solidarnost i daju doprinos doniranjem cipela, kako bi zajedno 5. aprila dostojanstveno odali počast svim ubijenim tokom opsade Sarajeva“, pozvao je on.

Građani cipele mogu donirati na 11 lokacija na području svih općina u Kantonu Sarajevo, a sve informacije o lokacijama i projektu mogu pronaći na zvaničnoj web stranici te na društvenim mrežama Memorijalnog centra Sarajevo.

Projekat “Staza sjećanja”. Foto: Facebook stranica Memorijalnog centra Sarajevo

Svoj doprinos dat će, kako i sam kaže, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Fikret Grabovica, koji za Detektor navodi da je ovaj projekat značajan zbog svih građana koji su preživljavali pakao u Sarajevu tokom 1425 dana opsade.

“Posebno će biti značajno za one koji su ostali bez svojih najdražih, kojim su ubijeni najbliži članovi porodica. Nama roditeljima koji smo ostali bez najrođenijih. Zbog djece koju su na brutalan način ubijali“, kaže on.

Kako je saopšteno iz Memorijalnog centra, po okončanju projekta cipele će biti sačuvane trajno kao dio “Staze sjećanja” u Memorijalnoj šumi koja će biti izgrađena u narednom periodu na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman.

Sarajevski civili, kako je utvrđeno presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), napadani su snajperskim i artiljerijskim projektilima dok su obrađivali vrtove, kupovali na pijaci ili čistili gradske ulice. Na njih je pucano dok su bili na sahranama, u kolima hitne pomoći, tramvajima, autobusima ili na biciklima.

Presudama u Hagu, za kampanju terora nad civilima – snajperskim i artiljerijskim napadima – na doživotne kazne zatvora osuđene su bivše političke i vojne vođe Republike Srpske – Radovan Karadžić i Ratko Mladić, te bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Stanislav Galić. Nekadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomir Milošević osuđen je na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

Tokom 44 mjeseca opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, prema podacima udruženja, ubijeno je više od 11.000 stanovnika, od čega oko 1.600 djece.

Lamija Grebo