Suđenje

Optuženi za zločine u Velikoj Kladuši negirali krivnju

15. Marta 2024.11:51
Sulejman Sefić, Mehmed Brkić, Senad Sarajlija, Jasmin Ćoragić i Ale Mujagić, optuženi za zločine nad pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine na području Velike Kladuše, negirali su krivnju pred Kantonalnim sudom u Bihaću, dok prvooptuženi Hilmija Begić zbog zdravstvenih razloga nije prisustvovao ročištu.


Sudnica. Ilustracija: BIRN BiH 

Hasan Velagić, branilac Hilmije Begića, na početku ročišta je naveo da je optuženi imao saobraćajnu nezgodu, zbog čega nije mogao pristupiti ročištu za izjašnjenje o krivnji, te da će se najkasnije u narednih mjesec dana moći izjasniti.

Nakon što su Odbrane konstatirale da su razumjele optužnicu i da nema potrebe za čitanjem u sudnici, petorica optuženih kazali su da nisu krivi za ono što im se stavlja na teret.

Kako se navodi u optužnici Kantonalnog tužilaštva u Bihaću potvrđenoj krajem decembra prošle godine, Begić, Sefić, Brkić, Sarajlija, Ćoragić i Mujagić optuženi su da su u svojstvu pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika nad pripadnicima Petog korpusa Armije Republike BiH.

Sefić je, prema optužnici, u julu 1994. u mjestu Crvarevac fizički zlostavljao pripadnika Petoga korpusa.

Također u julu, u mjestu Čaglica, Mujagić je pucao u desnu natkoljenicu zarobljenom pripadniku Petoga korpusa, nakon čega ga je fizički zlostavljao, a oštećeni je trpio velike tjelesne i duševne bolove.

Poslije toga je Sarajlija – naoružan automatskom puškom – već ranjenog i teško povrijeđenog zarobljenika udarao šakama i nogama, pa ga vozilom odvezao u komandu jedne od četa Prve brigade NOAPZB-a. Za vrijeme vožnje, navodi se u optužnici, nastavio je fizički zlostavljati oštećenog.

Prema navodima optužnice, Ćoragić je u istom mjestu, nakon zarobljavanja pripadnika Petoga korpusa, prišao jednom zarobljeniku, nanoseći mu tjelesne povrede, od kojih je oštećeni pao na zemlju, poslije čega je optuženi nastavio udarati drugog zarobljenika.

Kako se navodi, Sefić i Brkić uveli su u kamion – hladnjaču, vezanih ruku, pet zarobljenika, odvezli ih u krug firme “Grupeks” i nastavili s fizičkim zlostavljanjem.

U “Grupeksu” je, navodi se, Begić nastavio s nanošenjem tjelesnih povreda te nečovječnim postupanjem prema oštećenima.

Kako je kazao sudija Reuf Kapić, očekuje se da će se optuženi Begić u narednih mjesec dana izjasniti o krivnji, nakon čega će biti zakazana statusna konferencija na kojoj će se utvrditi dinamika i termini suđenja, s obzirom na to da četvorica od šest optuženih žive na području Sjedinjenih Američkih Država.

Amila Žunić