Suđenje

Ristić i ostali: Optuženi za genocid u Srebrenici se izjasnili da nisu krivi

14. Marta 2024.12:20
Šestorica optuženih za genocid u Srebrenici, među kojima su visoki dužnosnici i pripadnici nekadašnje Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izjasnili su se pred Sudom Bosne i Hercegovine da nisu krivi.

This post is also available in: English

Škola “Grbavci” u Orahovcu. Foto: MKSJ.

Sutkinja Tanja Curović pitala je optužene da li razumiju optužnicu i krivična djela koja im se stavljaju na teret, što su potvrdili.

“Nisam kriv“, rekao je prvooptuženi Lazar Ristić, što su ponovili i Mladen Mihajlović, Sreten Milošević, Dragoja Ivanović, Stanoja i Milorad Birčaković.

Oni se terete se da su – za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na području Zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade – svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je ranije navelo da su optuženi učestvovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole “Grbavci” u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je ubijeno više od 800 žrtava, a tijela pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice.

Curović je navela da će suđenje početi u zakonskom roku.

Jasmin Begić


This post is also available in: English