Suđenje

Lasica i Milović: Bez saznanja o napadu na Lozje

29. Februara 2024.16:10
Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su izjavili da nisu imali saznanja o napadu na selo Lozje.
Branislav Lasica ispred zgrade Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedok Delivoje Jovičić kazao je da je u Goražde iz Rogatice dolazio na posao nakon što se “oformio srpski MUP”, gdje je bio zaposlen u sektoru javne bezbjednosti. Na pitanje tužioca Vladimira Simovića o saznanjima u Lozju, svjedok je kazao da nije imao informacija o napadu, te da su prva saznanja stigla nakon što je akcija izvedena.

“Posljedice su bile poznate – bilo je poginulih, bilo je zarobljenih. U prvi momenat nije bilo poznato gdje su zarobljenici. Jedan dan je naišao Brane Petković, rekao: ‘Vodite zarobljenike’. Ja sam rekao da ih nismo ni zarobili i da ih nećemo ni voditi”, kazao je svjedok, dodajući da policija nije učestvovala u napadu.

On je objasnio da uviđaj nisu radili jer nisu bili u mogućnosti, niti s resursima niti tehničkim kapacitetima.

Brane Petković je ranije optužen za zločin u Lozju i za njim je raspisana potjernica.

Drugi svjedok Slavko Vrećo ispričao je da nije imao nikakvih informacija o napadu na Kokino Selo (Lozje), objašnjavajući da je naknadno saznao da je bio sastanak pred napad, ali da on, kao i niko iz Drugog bataljona, na njega nisu bili pozvani.

“Ja mogu dati izjavu za žene i majke iz Kokinog sela što su bile smještene u školu. Išli smo komšija Marko i ja tražiti da izmjeste taj zatvor i te žene. Obećali su da hoće, ali nisu“, prisjetio se Vrećo.

On je rekao da je optuženi Branislav Lasica bio komandir Teritorijalne odbrane Kokinog sela, te objasnio da je njegova komanda bila udaljena oko 15 kilometara sela Lozje.

Na pitanje Lasicinog branioca Dejana Bogdanovića o načinu saznanja da je optuženi bio komandir, svjedok je kazao da je vojska pričala.

“Ja Branislava nikad nisam vidio tokom rata”, kazao je svjedok.

Lasica se s Miroslavom Milovićem tereti da su, kao komandanti jedinica Vojske Republike Srpske, na tom području komandovali i učestvovali u napadu na Lozje, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 osoba. Navedeno je da su među žrtvama bili uglavnom civili – uključujući žene, djecu i starije – a više desetina ljudi je odvedeno i zatočeno.

Nastavak suđenja je 14. marta.

 

Azra Husarić Omerović