Suđenje

Buljubašić i ostali: Mrtve komšije u Klisuri

27. Februara 2024.16:13
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je nekoliko sela na području Višegrada napadnuto 8. avgusta 1992. i kako je vidio mrtve mještane.
Ahmet Sejdić. Foto: BIRN BiH

Aleksandar Krsmanović je kazao da je živio u selu Bursići, naseljenim srpskim stanovništvom kao i okolna sela Adrovići i Klisura. On je rekao da u njegovom selu nije bilo vojske a da je linija bila desetak kilometara udaljena.

Kazao je da je bio u kući s majkom i bratom, dok je otac čuvao goveda kada je 8. avgusta došao rođak da ih obavijesti da su napadnuta susjedna sela. Naveo je da je s njim i bratom krenuo prema Klisuri.

“Čuje se pucnjava iz Adrovića, rafalno, pojedinačno… dvije kuće u plamenu“, prisjetio se svjedok koji je tada imao 16 godina.

On je rekao da su bili u civilnoj odjeći a da je njegov brat imao pušku. Ispričao je kako je iz šume na njih otvorena vatra i sakrili su se iza sijena, gdje je bratu ispala puška. Kazao je da su ih dozivali da se predaju, a on je prepoznao glas druga iz razreda, Safeta Alića, dok se njegov brat Milorad dozivao s Ismetom Šišićem.

Iako su rekli da će se predati, kako je naveo, pobjegli su i uspjeli doći do šume dok su na njih pucali, a nakon nekoliko sati produžili su do Klisure. Tu su, kako je ispričao, kod kuće Marka Kusmuka vidjeli više mrtvih tijela.

“Tijelo Miloša Kusmuka, mlađeg sina Marka, imao je oko 27-28 godina… On je bio ometen u razvoju“, kazao je Krsmanović.

Naveo je da je napola ugljenisano bilo tijelo Markove tetke Joke, koja je imala više od 80 godina, dok je tijelo drugog sina, Milorada Kusmuka, bilo skroz izgorjelo. Dalje su našli i tijelo Zorana Kojića, a sutradan su pronađeni ostaci Danice Kusmuk.

Prema riječima svjedoka, vojska je tijela prevezla na Pešuriće, gdje su i oni otišli. Krsmanović je rekao da su 1993. u Bursićima pronađena tijela Božane i Stanojke Ičagić, majke i kćerke koje su imale više od 80, odnosno 50 godina. Dodao je da je na Klisuri pronađeno i tijelo Dragana Kusmuka. Saznao je da su tri žene bile odvedene u zarobljeništvo i puštene poslije četiri mjeseca.

Svjedok je rekao da je vidio vojsku s civilima i stokom kako ide prema Međeđi. Naveo je da je tokom napada vidio kako kuće i drugi objekti gore.

“Nijedan objekat, što se tiče Bursića, nije ostao nespaljen“, rekao je Krsmanović.

On je svjedočio u predmetu u kojem su optuženi Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo, nekadašnje komandanate i pripadnike Armije BiH.

Optužnica obuhvata zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča počinjene od augusta 1992. do februara 1993. godine, a jedna od tačaka terti Sejdića da je u svojstvu komandanta snaga Teritorijalne odbrane Višegrad naredio i učestvovao u napadu na sela Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad, u kojem je ubijeno osam srpskih civila, dok su neki ranjeni a neki uhapšeni.

Na pitanja Sejdićeve Odbrane, Krsmanović je rekao da su u selu čuvali straže. Braniteljici Jesenki Rešidović je potvrdio da je njegov rođak Ratko bio uzeo puškomitraljez iz kuće, ali nije pucao. On je naveo da nije vidio kako je došlo do smrti ljudi o kojima je svjedočio.

Svjedok je rekao da Drago Kusmuk i Zoran Kojić nisu bili pripadnici Vojske Republike Srpske, ali se složio s braniteljicom da na njihovim nadgrobnim spomenicima piše da su srpski vojnici. Tužiteljici Eldini Biuk je rekao da su takav natpis svi stavljali. Kazao je da su se njegov otac, koji je ranjen tokom napada, kao i brat i drugi tek kasnije priključili vojsci.

Suđenje se nastavlja 9. aprila.

Marija Taušan