Vijest

Potvrđena optužnica zbog napada na novinara Mirzu Derviševića

20. Februara 2024.11:43
Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu protiv Bojana Radovanovića zbog ugrožavanja sigurnosti i nanošenja lakih tjelesnih povreda novinaru Mirzi Derviševiću, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.
Mirza Dervišević nakon napada. Foto: Facebook

Prema optužnici objavljenoj na stranici Tužilaštva Brčko distrikta, Radovanović je u večernjim satima 12. januara u ugostiteljskom objektu prišao Derviševiću za šankom, te nakon što je on potvrdio da jeste novinar i urednik portala Times.ba, snažno ga udarao.

“Snažno sa dvije svoje otvorene šake udario istovremeno sa obje strane glave u predjelu slijepoočnica i oba uha”, navedeno je u optužnici, uz objašnjenje da ga je potom “sa obje ruke uhvatio za garderobu i odvukao u predulaz objekta, gdje ga je oborio na pod”.

“Svjestan svog postupanja i u namjeri da ga tjelesno povrijedi, nastavio mu zadavati više jačih udaraca pesnicama u predjelu lica i glave, te šutiranjem nogom”, stoji u potvrđenoj optužnici.

U opisu optužnice je navedeno da tom prilikom Dervišević nije pružao nikakav otpor, već je rukama zaštitio lice. Tokom fizičkog napada na novinara, u objektu su bile prisutne i druge osobe, koje su optuženog uspjele odvojiti od oštećenog.

“Hajde, napiši još jednom takav tekst, ja ću te ubiti”, navodi se da je Radovanović govorio Derviševiću nastavljajući i dalje da ga silovito udara.

Prema navodima optužnice, Radovanović je na Derviševića bio “krajnje ljut i kivan” zbog objavljenih tekstova o neregularnosti pri izgradnji zgrade u centru grada čiji je investitor i izvođač radova firma u kojoj je Radovanović suvlasnik.

Derviševiću je prilikom ovog napada, osim što je zadobio više lakih tjelesnih povreda u prijedjelu glave i potkoljenice, izazvan znatan strah i uznemirenost zbog prijetnji ubistvom zbog tekstova koje objavljuje kao novinar.

“Kod istog stvorio opravdan strah iz razloga što je prije nepunih pet mjeseci na njega iz čista mira, dok je bio sa majkom u gradu, izvršilo fizički napad maskirano lice i zadalo mu brojne povrede”, stoji u optužnici, a o čemu je ranije Detektor pisao.

Film iz 2021. godine “Novinarstvo nije zločin”, koji je Detektor producirao u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH, bavi se iskustvima napadnutih novinarki i novinara, te govori o izazovima s kojima se novinari, radeći svoj posao, svakodnevno susreću, kao i o nedovoljnom procesuiranju napada na medijske radnike, i niskim kaznama počiniocima. Jedan od protagonista filma je tadašnji novinar BN televizije Vladimir Kovačević, koji je 2018. fizički napadnut, nakon čega su napadači Nedeljko Dukić i Marko Čolić osuđeni na četiri, odnosno pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva.

U filmu se ukazuje na sve veće pritiske na medije na Zapadnom Balkanu, kao i sve teži položaj novinara, a za slučajeve koji se procesuiraju kazne su jako niske i često završavaju nepreventivnim disciplinskim mjerama.

U julu prošle godine Općinski sud u Sarajevu osudio je Nefaila Čehića na uslovnu kaznu zbog prijetnji novinarima Detektora.

Grupa huligana napala je i novinare i aktiviste u Banjoj Luci, o čemu smo govorili u Detektor Magazinu.

Tokom posljednjih pet godina povećao se broj prijavljenih napada u BiH, otvorenih prijetnji smrću, govora mržnje, kao i rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, posebno u online sferi. Od 2019. godine do danas, Linija za pomoć novinarima u BiH je zabilježila 340 napada na novinare.

Azra Husarić Omerović