Suđenje

Počelo suđenje Vildanu Ključi za organiziranje terorističke grupe

20. Februara 2024.10:47
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, počelo je suđenje Vildanu Ključi za organiziranje terorističke grupe i učešće na ratištima u Siriji i Iraku.
Tužilaštvo i Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dubravko Čampara pročitao je optužnicu koja tereti Ključu da je 28. augusta 2012. otputovao u Tursku a potom, uz pomoć nepoznate osobe, prešao tursko-sirijsku granicu, nakon čega se prodružio vojnoj jedinici “Ahmed Asaf”.

Ova jedinica je, kako je rekao Čampara, postala sastavni dio terorističke organizacije “ISIL”, takozvane Islamske države na području Sirije i Iraka.

“Nalazio se u vojnim jedinicama i učestvovao u ratnim dejstvima kao pripadnik terorističke organizacije ‘ISIL’, sve do 2013. godine, odnosno do prelaska na teritoriju Turske i povratka u BiH”, pročitao je Čampara.

U uvodnoj riječi, Čampara je rekao da će Tužilaštvo – saslušanjem 16 svjedoka i ulaganjem materijalnih dokumenata – dokazati da je Ključo počinio krivično djelo “organiziranje terorističke grupe”.

On je predložio da se, po ročištu, saslušavaju po tri svjedoka.

Branilac Senad Bilić je kazao da se od predloženih svjedoka neće moći čuti ništa o samim dešavanjima i boravku optuženog na stranim ratištima.

“Vidjet ćete priču Tužilaštva da je otišao, da se pridružio. Kome se pridružio? Odbrana će pokušati da dokaže da Tužilaštvo nema dokaze da se on pridružio terorističkoj organiziciji”, naveo je Bilić.

Ključo se u oktobru prošle godine vratio u BiH, te se od tada nalazi u pritvoru.

Naredno suđenje je zakazano za 27. februar, kada će biti saslušana prva tri svjedoka Optužbe.

Emina Dizdarević Tahmiščija