Analiza

Da li je uvrštavanje femicida u zakon prijetnja za tradicionalne vrijednosti

Da li je uvrštavanje femicida u zakon prijetnja za tradicionalne vrijednosti

19. Januara 2024.16:27
19. Januara 2024.16:27
Definicija femicida u usvojenom Nacrtu izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske nije adekvatna za tradicionalne porodične vrijednosti, prema mišljenju 21 organizacije iz ovog entiteta koje su zvaničnicima i javnosti uputile pismo, dok aktivistice za prava žena kao problem vide nedostatak sankcije.

Udruženje građana “Roditelji za prava djece”, “Društvo nastavnika srpskog jezika i književnosti”, “Kolo srpskih sestara”, “Udruženje porodica sa četvero i više djece Banjaluka”, Udruženje žena “Duga”, kao i druge organizacije, navode i da su protiv bilo kakve vrste nasilja, ali da je “prihvatanje ideologije u kojoj su izjednačeni pol i rod izazvalo dosta štete u drugim zemljama”. Osim toga, kažu da Nacrt koji je u skupštinsku proceduru uputila Vlada Republike Srpske sadrži brojne druge odredbe koje smatraju višestruko štetnim za porodicu.

“Naime, porodica se veoma široko definiše, pojam nasilja se široko definiše, djevojčice i djevojke ispod 18 godina se smatraju ženama!? Sve to doprinosi slabljenju porodice i njenom postepenom uništavanju”, piše, između ostalog, u pismu u kom traže da se Nacrt povuče iz skupštinske procedure.

Dodik je ranije javno iznosio stav o očuvanju tradicionalnih porodičnih vrijednosti, navodeći da pripadnike LGBTIQ zajednice treba “eliminisati” iz obrazovnih institucija, što je Detektor ranije problematizovao u filmu “Četiri zida”.

Žene okupljene u Banjaluci u znak protesta protiv femicida. Foto: BIRN BiH

Nacrt izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske usvojen je u novembru prošle godine, ali u njemu, iako je definisan femicid, nisu jasno definisane kazne za to djelo, što je, prema aktivistkinjama koje se bore protiv nasilja nad ženama i djecom, nedopustivo, o čemu je Detektor ranije pisao.

“Nama je bitna kazna, a nije nam bitno kojim zakonom će to biti regulisano”, rekla je ranije Aleksandra Petrić iz “Udružene žene”, fondacije koja konstantno upozorava na poražavajuću statistiku o ubistvu žena, bračnih i emotivnih partnera u našoj zemlji.

Prema njima, strožije kazne bi mogle dovesti do smanjenja broja ubijenih žena.

Femicid, kao posebno krivično djelo, u Nacrtu o dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, koji je predlagao ranije poslanik Nebojša Vukanović, odbijen je da se uvrsti na dnevni red Narodne skupštine. U tom prijedlogu se navodilo da će počinilac biti kažnjen kaznom od najmanje deset godina ili doživotnom kaznom zatvora.

Nacrt koji je odbijen predlagao je da se ova kazna izrekne onima koji liše života žensko lice, a članovi su porodice ili bliske osobe, bivši ili sadašnji partner, bez obzira da li su živjeli u zajedničkom domaćinstvu, a dodaje se i element prethodnih zlostavljanja ili odbijanje partnerstva.

Radmila Žigić, izvršna direktorica fondacije “Lara” iz Bijeljine, kaže za Detektor da je teško razumjeti zašto neko ima problema s tim da društvena pojava koja postoji, a to je nesrazmjeran broj ubistava žena u porodici u odnosu na muškarce, bude posebno definisana. Ona kaže i da bi moglo biti predmet rasprave to da li femicid treba biti definisan i kao posebno krivično djelo, a da može imati i kvalifikaciju teškog ubistva.

“Smanjenju femicida najviše može doprinijeti dosljedno sprovođenje Zakona o zaštiti nasilja u porodici i shvatanje tog problema na način da, onog trenutka kada se prijavi nasilje, država iskoristi sve mehanizme da zaštiti žrtvu, uključujući i žene i djecu, jer podsjetiću vas na slučaj koji se dogodio u Modriči ili Šamcu prije dvije-tri godine, kada je Centar za socijalni rad donio odluku da dijete izađe iz sigurne kuće, a otac ga sačekao i ubio”, kaže Žigić.

Zbog osjetljivosti, ovom se problemu, smatra, mora pristupiti izuzetno pažljivo i koristiti sve zakonske mehanizme.

“Ne mislim da rješavanje nasilja u porodici ugrožava bilo kakve porodične vrijednosti osim ako ne mislimo da se tradiocionalna porodica sastoji od toga gdje će otac tući sve ostale članove porodice”, kaže Žigić.

Vlada u narednom periodu treba u skupštinsku proceduru da uputi prijedlog nacrta ovog zakona ukoliko on ne bude povučen.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirna Savić Banjac navodi da je femicid usvojenim Nacrtom o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama odlično definisan, ali i ona kao glavni nedostatak navodi nepostojanje posebne kazne za ubistvo žene. Ne vidi šta je sporno i zbog čega su pojedine organizacije reagovale.

“Apsolutno se ne mijenja nikakva rodna ideologija i nema nikakve veze prijedlog ovog zakona s tim. Smatramo da ostaje ista definicija porodice i da nije tačno da se bilo šta drugo pokušava izmijeniti osim činjenice da žene, zbog toga što su žene – a to pokazuju svi podaci – trpe sve veće nasilje, koje dovodi do sve većeg broja ubistava. Mi kao društvo moramo reagovati”, rekla je za Detektor Savić Banjac.

Novinarka i aktivistica Milkica Milojević smatra da se određeni dio društva zalaže za očuvanje tradicionalnih vrijednosti i to onih probranih po kojima se zna “šta priliči ženi i šta muškarcu i kome je mjesto u kuhinji i budoaru, a kome za skupštinskom govornicom”.

“Te tradicionalne vrijednosti su društveni konstrukt zasnovan na rodnoj podjeli. Nisu muškarci glava kuće, države, preduzeća … zbog onog među nogama, već zbog konstrukta patrijarhata”, kaže ona, smatrajući da je u tome korijen nasilja, pa i femicida.

Za nju bi bilo dovoljno da pravosuđe provodi postojeće zakone.

“Recimo, Krivični zakonik Republike Srpske, koji je jasno propisao da će onaj ko ubije člana porodice kojeg je prethodno zlostavljao biti kažnjen minimum deset godina zatvora do doživotne kazne”, kaže Milojević.

    Vladimir Kovačević