Suđenje

Ilija Elez: Vidjela bijelo vozilo i čula pucnjavu

16. Januara 2024.15:40
Na suđenju Iliji Elezu, optuženom za ratni zločin u Miljevini kod Foče, svjedokinja je ispričala kako je s prozora svoje kuće gledala bijelu ladu nivu koja je naišla, nakon čega se začula pucnjava.
Miljevina. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja Fehrija Hrbinić je ispričala da je automobil stao i da je naišao momak koga je označila prezimenom Elez, čijeg se imena nije mogla sjetiti. Kada je joj tužiteljka Bojana Marković pročitala iskaz iz istrage u kome je rekla da je naišao Brane Elez, svjedokinja je to potvrdila.

“Stajao je tu i ljutito rekao: ‘Šta ćete ovdje, prolazite'“, kazala je svjedokinja i pojasnila da je to bilo upućeno ljudima u autu.

Ona je rekla da u tom trenutku nije ni vidjela niti znala ko se nalazi u autu, ali je tek kasnije saznala da je to bio Neđo.

“I da li je bio još Ico, ne znam“, rekla je Hrbinić, objašnjavajući da su optuženog Iliju Eleza zvali Ico i da ga je poznavala kao dječaka kada je išao u školu.

Posvjedočila je da je kasnije čula pucnjavu i da je Murizova žena trčala, vrištala i išla u policiju.

Rekla je da je dva-tri dana nakon toga vidjela tijela trojice ubijenih i opisala je neke njihove povrede.

Na pitanje tužiteljke od koga je čula da su u autu bili Neđo i Ico, svjedokinja je odgovorila: “Baba Ristana je sve znala“.

Odbrana je podsjetila da je tokom ranijeg saslušanja svjedokinja rekla da ne zna od koga je saznala ko je bio u autu, a danas tvrdi da je to čula od babe Ristane.

Svjedokinja je pojasnila da je i tada znala ko joj je rekao, ali nije željela reći istražiteljima jer se “plašila da ljudi ne bi imali problema“.

Optužnica tereti Iliju Eleza da je s još jednom osobom u junu 1992. godine u Miljevini u opštini Foča, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, odveo i pucanjem iz vatrenog oružja usmrtio četiri civila – Ahmeta i Ramu Ramovića, Hamdu Muhovića i Halila Hrbinića zvanog Muriz.

Na današnjem ročištu pročitan je iskaz iz istrage svjedokinje koja iz opravdanih razloga nije mogla pristupiti suđenju, a u kojem je navela da je Neđu Golubovića viđala više puta tokom rata, dok joj Ilija Elez nije poznat.

U iskazu se navodi kako se za Golubovića, između ostalog, pričalo da je ubio trojicu i da je to svjedokinja saznala od svojih srodnika.

Suđenje će biti nastavljeno 5. marta.

Nikolija Bjelica-Škrivan