Suđenje

Višnja Aćimović: Saznanja o odvođenju oca u “Sušicu”

27. Decembra 2023.13:21
U nastavku suđenja Višnji Aćimović, optuženoj za zločine u Vlasenici, svjedokinja je prepričala saznanja o odvođenju oca u logor “Sušica” tokom 1992. godine.
Logor “Sušica” u Vlasenici. Foto: BIRN BiH

Nedreta Mlaćo, svjedočeći videokonferencijskom vezom iz Suda Bosne i Hercegovine, potvrdila je da je zbog stradanja oca izjavu dala Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Svjedokinja se prisjetila da joj je majka ispričala kako su njenog oca Salku vojnici odveli u maju 1992. godine, ali ona to nije vidjela jer je Vlasenicu napustila 11. maja.

“Majka mi je rekla da su ujutro kad se otac vratio iz sela, udaljenog jedan kilometar od Vlasenice, ušla dva muškarca u vojničkom odijelu i rekli: ‘Salko, spremi se, ideš s nama’”, posvjedočila je Mlaćo odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg vijeća Višeg suda u Beogradu Vladimira Duruza o njenom sjećanju na stradanje oca.

Rekla je da su ga odveli u “Sušicu” i da je njena majka tražila da mu dan kasnije odnese hranu, ali joj nisu dali da uđe u logor.

Mlaćo je kazala da nije saznala ništa o identitetu osobe koja joj je ubila oca, te zamolila da joj ovo bude zadnje svjedočenje jer želi zaboraviti prošlost.

Svjedočila je na suđenju Višnji Aćimović, bivšoj pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) koja je optužena da je s drugim pripadnicima VRS-a učestvovala u strijeljanju 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti dovezenih autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

Slučaj protiv nje Srbiji je prebačen iz BiH na osnovu Protokola o saradnji u vezi s procesuiranjem ratnih zločina, koji su ove dvije države potpisale.

Na ročištu je rečeno da su bila pozvana još tri svjedoka – dvoma nije bilo moguće uručiti poziv, a treći zbog bolesti nije mogao pristupiti.

Nakon što je Mlaćo završila sa svjedočenjem, prekinuta je videokoferencijska veza između Suda BiH i Višeg suda u Beogradu.

Nermina Kuloglija-Zolj