Suđenje

Razdvojen postupak nakon što se optuženi više puta nije pojavio na ročištu

22. Decembra 2023.15:36
Okružni sud u Doboju donio je odluku o razdvajanju postupka u odnosu na Zorana Kolobarića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženog za zločine nad civilima u Tesliću i Doboju, nakon što se po peti put nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici.
Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Na današnjem ročištu nije donesena odluka o određivanju pritvora optuženom.

Sud nije dobio potvrdu da je Kolobarić primio pozive koji su mu upućeni direktno na adresu u Srbiji i preko Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Kolobarić je optužen da je s Draganom Panićem, Dragoslavom Slijepčevićem, Draganom Toprekom, Srpkom Vukovićem i Božimirom Vukovićem učestvovao u ubistvima i mučenju civila.

Ostali optuženi u ovom predmetu negirali su krivicu sredinom februara ove godine.

Nakon današnje odluke bit će im određen početak suđenja.

Prema navodima optužnice, Panić i Toprek su u noći između 26. i 27. augusta 1992. godine u Dragalovcima kod Doboja, naselju koje danas pripada općini Stanari, ubili jednu ženu i drugu zlostavljali u porodičnoj kući.

Dan kasnije su Kolobarić, Toprek i Marković, s još jednim vojnikom, koji je u međuvremenu preminuo, učestvovali u ubistvu jednog civila.

Njemu je, prema navodima optužnice, iz pištolja kroz jastuk u glavu pucao preminuli vojnik. Usljed teških tjelesnih povreda, oštećeni je preminuo 31. augusta u Kliničkom centru u Banjaluci.

U drugoj polovini augusta 1992. godine, navodi se u optužnici, Slijepčević, Panić, dvojica Vukovića i još dvije osobe, koje su u međuvremenu preminule, učestvovali su u Osivici kod Teslića u ubistvu jedne žene i premlaćivanju dvojice muškaraca, od kojih je jedan uspio da pobjegne.

U optužnici stoji da je žena ubijena nakon što je iskočila kroz prozor i pokušala da pobjegne.

U ovom mjestu su prethodno zapalili jednu kuću.

Datum sljedećeg ročišta Zoranu Kolobariću bit će naknadno određen.

Arnes Grbešić