Vijest

U Crnoj Gori uhapšen policajac osumnjičen za ratni zločin u BiH

20. Decembra 2023.17:07
Zoran Gašović, službenik policije u Crnoj Gori, uhapšen je zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Gašović je uhapšen danas po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Crne Gore zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Sarajevu 1992. godine.

Gašović je radio kao policajac u Nikšiću i na graničnom prelazu Šćepan Polje sa BiH.

“U toku je pretresanje stanova i drugih prostorija lica lišenog slobode na više lokacija u zemlji, radi prikupljanja i drugih dokaza o krivičnom djelu. Lice lišeno slobode će biti u zakonskom roku sprovedeno tužiteljki specijalizovanoj za krivična djela protiv čovječnosti… radi saslušanja u svojstvu osumnjičenog ”, saopšteno je iz SDT-a.

Bosanskohercegovački portal Miruh Bosne je u januaru 2016. godine objavio da je Gašović tokom rata bio upravnik logora “Garaža” u Hadžićima, koji je bio pod kontrolom bosanskih Srba.

Ovaj portal je pisao da je Gašović učestvovao u premlaćivanju i ubijanju zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Hadžićima u junu 1992. godine.

Crnogorska policija je u januaru 2016. godine saopštila da nije dobila nikakav zvaničan zahtjev od bh. vlasti za provjeru Gašovićeve prošlosti, dodajući da je zaposlen u policiji od 1996. godine.

U februaru 2004. godine, Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Gašovićevog oca Ratka na deset godina zatvora zbog premlaćivanja i silovanja tri Bošnjakinje u logoru u Hadžićima.

Još nije precizirano da li će Gašović biti izručen BiH.

U oktobru je tadašnji ministar pravde Crne Gore, Marko Kovač, odbio zahtjev susjednog Kosova za izručenje Momčila Vukotića i Momčila Bulatovića, kako bi im se sudilo za navodne ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998–1999. godine. Kovač je izjavio da vlasti u Prištini nisu pružile adekvatne razloge za ekstradiciju.

Međutim, prema crnogorskom Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, država može odbiti zahtjev za izručenje lica optuženog za politička ili ratna nedjela, ali ne u slučajevima genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i terorizma.

U Crnoj Gori je, nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine, održano osam suđenja za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, ali suđeno je samo počiniocima nižeg ranga.

Jedina sudska presuda u Crnoj Gori za ratne zločine na Kosovu je ona izrečena bivšem pripadniku Vojske Jugoslavije Vladi Zmajeviću, koji je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva četvorice albanskih civila na Kosovu 1999. godine.

Samir Kajošević