Video

Detektor – Magazin: Kako krađe identiteta na internetu trajno mijenjaju živote građana BiH

15. Decembra 2023.12:59

Lažni facebook profili, montaže uz pomoć umjetne inteligencije i nedozvoljeno korištenje fotografija poznatih osoba za promocije proizvoda. To su prevare čije žrtve su bili sagovornici novog izdanja Detektor magazina. Zbog ovakvih prevara može doći do ugrožavanja zdravlja građana. I čini se da ih je sve više. Ali zakon u BiH ne štiti građane dok neki zbog zloupotrebe podataka na internetu gube porodicu, posao i ugled.

Kardiolog iz Tuzle je slučaj prijavio institucijama jer je strahovao za zdravlje građana, za što do danas niko nije kažnjen. Slično iskustvo sa prijavom imao je i Sead Agić, kome je nepoznata osoba napravila desetine lažnih facebook profila, zbog čega danas posljedice osjećaju on, njegova kolegica i njihove porodice.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali objašnjavaju da zakon u BiH štiti samo službena i vojna lica od lažnog predstavljanja. Ostali građani ostaju nezaštićeni! Ovaj pravni nedostatak stručnjaci opravdavaju brzim tehnološkim napretkom. U isto vrijeme pozivaju da se internet zloupotrebe bolje definišu u zakonima.

Azra Husarić Omerović