Suđenje

Zoran i Radenko Ilić: Optuženi negira prisutnost u Rudom 19. juna

11. Decembra 2023.11:45
Svjedočeći u svoju korist, Radenko Ilić, optužen za zločine na području Rogatice, izjavio je da nije imao nikakve veze sa dešavanjima u naselju Rudo od 19. juna 1992. godine i da je tada bio na drugom mjestu.
Rogatica. Foto: BIRN BiH

Optuženi Ilić je, kazao je, u maju 1992. mobilisan u Vojsku Republike Srpske (VRS) i bio je u Vojnoj policiji. Ispričao je kako su bili upućeni u selo Kosovo da obezbjeđuju mještane jer su sva sela do tog bila popaljena.

Kako je izjavio, 19. juna nije bio u Rudom, već na obezbjeđenju u Kosovu. Naveo je imena vojnih policajaca koji su bili s njim, te da su neki od njih svjedočili o tome na prošlom ročištu.

“Mi smo gore bili prisutni. Pucnjava se čula“, kazao je Ilić, dodajući da su čuli da je bilo sukoba i poginulih.

Na pitanje branioca Veljka Ćivše o svjedocima Tužilaštva Milovanu Sredojeviću i Slavku Lubardi, Ilić je kazao da je riječ o alkoholičarima i da oni nisu bili u dobrim odnosima s mnogima. Rekao je da su njih dvojica u ratu pljačkali.

“Zatvarali smo ih i hapsili. Oni su ljuti“, rekao je optuženi.

Tužilac Ahmed Mešić pitao je optuženog u vezi s njegovim ranijim izjavama u kojima je naveo da se u martu pridružio Rogatičkoj brigadi, a da je tek u avgustu postao komandir Vojne policije. Ilić je rekao da to nije tačno i da je svima isti datum stavljen. Dodao je da ne zna kako je to evidentirano u vojnoj knjižici.

Radenko Ilić je sa Zoranom Ilićem optužen za učešće u širokom i sistematičnom napadu u svojstvu pripadnika VRS-a. Na teret im je stavljeno da su 19. juna 1992. u Rudom učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag.

Suđenje se nastavlja 15. januara.

Marija Taušan