Vijest

Pomoćnik urednika BIRN-a BiH dobitnik nagrade “Srđan Aleksić“

7. Decembra 2023.09:52
Pomoćnik urednika Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Haris Rovčanin dobitnik je ovogodišnje Regionalne nagrade “Srđan Aleksić“ u kategoriji “za doprinos zajednici“ za rad na Bazi sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH.

This post is also available in: English

Haris Rovčanin. Foto: BIRN BiH

Žiri je ocijenio da rad Rovčanina “nadmašuje dosege uobičajenog novinarskog rada“.

“On je ‘Bazu sudski utvrđenih činjenica o ratu BiH’ učinio iznimno edukativnom, preglednom i živom, prilagođenom vizualnom senzibilitetu mladih generacija”, navodi se u objašnjenju žirija, gdje se dodaje da “u nacionalizmima opterećenim društvima, njegov rad predstavlja ogroman i trajan doprinos borbi protiv manipulacija ratnom prošlošću“.

Rovčanin kaže da je izuzetno počastvovan i sretan zbog činjenice da je petočlani žiri ovogodišnje Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“ u obrazloženju odluke naveo da “rad na Bazi sudski utvrđenih činjenica predstavlja ogroman i trajan doprinos borbi protiv manipulacija ratnom prošlošću“.

“Baza je, između ostalog, pravljena sa idejom da se konačno prestane manipulisati ratom i sudskim presudama koje se bave tom tematikom, relativiziranjem prošlosti i korištenjem samo dijelova koji odgovaraju u određenom trenutku, dok se ostali negiraju. Nagrada mi puno znači jer je u samu bazu uloženo dosta truda, mjeseci rada, pogotovo iznalaženja načina kako da je prilagodimo mladima i kako da njima bude korisna“, kaže Rovčanin.

On se zahvalio žiriju što su prepoznali početnu namjeru Baze sudski utvrđenih činjenica da bude edukativna i dodao da mu je nagrada dodatni podstrek za budući rad.

Baza sudski utvrđenih činjenica je projekat BIRN-a BiH uz podršku Fonda za demokratiju Ujedinjenih nacija, čiji je cilj stvoriti izvore informacija zasnovane na činjenicama koji se mogu koristiti u obrazovne i informativne svrhe, što će doprinijeti borbi protiv dezinformacija i poboljšanju medijske pismenosti.

BIRN BiH je ranije poklonio sadržaj Baze Javnoj ustanovi “Fond Memorijala Kantona Sarajevo”, za edukativne i naučno-istraživačke svrhe, kao i uspostavu muzeja stradanja, a s Ministarstvom obrazovanja Tuzlanskog kantona potpisan je Memorandum o saradnji koji uključuje korištenje Baze u nastavnom procesu, odnosno kao nastavni materijal u predmetu Historija. U oktobru ove godine, Rovčanin je i nastavnicima Historije iz Sarajeva, zajedno s Melisom Forić-Plasto, održao obuku za korištenje Baze na časovima, a na osnovu saradnje sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

Haris Rovčanin je ranije dobio drugu međunarodnu nagradu “Fetisov” za 2021. godinu u kategoriji za izvanredan doprinos miru za serijal od četiri teksta.

Bio je dio tima BIRN-a BiH koji je 2020. godine dobio Specijalnu nagradu European Press Prize zbog “napora i uspjeha u osiguravanju pravde za žrtve ratnih zločina”, za dugogodišnje profesionalno i kontinuirano izvještavanje o najosjetljivijim pitanjima.

Osim Rovčanina, ove godine su nagrađeni i novinarka KRIK-a iz Beograda Bojana Jovanović u kategoriji “za hrabrost“, te Portal Novosti u kategoriji “za medije”.

U ovogodišnjem žiriju nagrade bili su Ana Hegediš Lalić iz Srbije, Slavica Lukić i Boris Pavelić iz Hrvatske, Vladan Mićunović iz Crne Gore i Borislav Kontić iz Bosne i Hercegovine.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva. Ovogodišnju dodjelu nagrada organizuju Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nazavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Svečana dodjela nagrada biće organizovana na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra, u Banjaluci, kao dio događaja “Dani Srđana Aleksića”.

    Azra Husarić Omerović


    This post is also available in: English