Suđenje

Početak suđenja Dodiku odgođen na zahtjev Odbrane

6. Decembra 2023.15:02
Početak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, odgođen je na zahtjev Odbrane.
Milorad Dodik pred zgradom Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Sud je prihvatio prijedlog Odbrane Dodika da se početak suđenja odgodi do rješavanja žalbe na odluku kojom je odbijen zahtjev za prenošenje postupka u Banjaluku. Dodikov branilac Goran Bubić kazao je da je Odbrani danas uručeno rješenje kojim je odbijen njen zahtjev za prenošenje postupka.

“Smatramo da nema uslova za početak glavnog pretresa prije nego što se odluči po žalbi“, kazao je Bubić.

Dodao je da je zahtjev za odlučivanje bio dostavljen Tužilaštvu na izjašnjenje, ali ne i Odbrani drugooptuženog, što smatra greškom u proceduri. Bubić je rekao da bi se započinjanjem suđenja dovelo u pitanje pravo na žalbu.

Sudija Mirsad Strika, koji kao pojedinac postupa u ovom predmetu, kazao je da je rješenje donijelo Vanraspravno vijeće i napomenuo da je zahtjev Odbrane odbijen kao neblagovremen. Podsjetio je da zakon predviđa podnošenje ovog zahtjeva do zakazivanja glavnog pretresa.

Bubić je iznio određena pravna tumačenja u vezi s tom odredbom, te naveo da su se prije podnošenja zahtjeva nadali da će se situacija u vezi s ovim postupkom smiriti. Ukazao je na izjave zvaničnika po kojima je Dodik osuđen ili ga treba uhapsiti, izdvajajući Christiana Schmidta, za kojeg je naveo da se “predstavlja kao visoki predstavnik“, te federalne ministre i ambasadore.

“Izjave ambasadora SAD-a i Velike Britanije direktno krše Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, gdje se moj branjenik unaprijed osuđuje“, kazao je Bubić.

Branilac Lukića Miljkan Pucar podržao je zahtjev za odgađanje ročišta, a tužiteljica Biljana Golijanin se protivila.

Strika je na kraju prihvatio prijedlog Odbrane za odgađanje početka suđenja do rješavanja žalbe. Novi teremin uslovno je određen za 20. decembar. Sudija je kazao da ne može uticati na atmosferu u javnosti, ali da će se pobrinuti da se postupak odvija po pravilima i pošteno.

Suđenje je privuklo veliku pažnju javnosti kojoj je omogućeno da prati ročište iz pet sudnica. Na ulasku u zgradu Suda registrovano je 300 posjetilaca, a određeni broj je ostao napolju.

Sudija Strika na početku je skrenuo pažnju posjetiocima u sudnici u kojoj se odvijalo suđenje da se mora poštovati red i da aplauzi koji su se čuli prije početka nisu dozvoljeni.

Dodik, kao i na prošlom ročištu, nije želio ustati kada ga je prozvao sudija. Strika je rekao optuženom da zakon propisuje da svi prisutni ustaju i da ga zbog toga može udaljiti iz sudnice, ali to ne želi. Dodik je odgovorio da mu odgovara udaljavanje.

U timu Dodikove Odbrane pojavio se zagrebački advokat Anto Nobilo, koji je predstavljen kao pravni savjetnik. Osim tužiteljice Golijanin, u ime Tužilaštva bili su Nives Kanvečev i Nedim Ćosić sa saradnicima.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjaluci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

Marija Taušan