Suđenje

Zdravko Samardžija: Dogovoreno medicinsko vještačenje optuženog

27. Novembra 2023.11:19
Na statusnoj konferenciji u predmetu za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, dogovoreno je da se uradi medicinsko vještačenje optuženog Zdravka Samardžije.
Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić je zatražio da branilac optuženog Samardžije dostavi njegovu kompletnu medicinsku dokumentaciju kako bi se uradilo vještačenje, a nakon toga i odlučilo o toku daljnjeg postupka.

U ovom predmetu, kako je rekao Božić, došlo je i do promjene člana Sudskog vijeća. Umjesto sutkinje Medihe Pašić kao član Vijeća postupat će sudija Dragan Vukajlović.

Tužilaštvo BiH i Odbrana nisu imali primjedbi na novi sastav Vijeća.

Samardžijin branilac Slobodan Perić je kazao da optuženi nije mogao doći na današnje ročište zbog zdravstvenih razloga.

Samardžija je optužen da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije Centra službi bezbjednosti Banjaluka, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši.

Na teret mu je stavljen progon civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – nezakonitim zatvaranjem, mučenjem, ubistvima, silovanjem, deportacijom i drugim nečovječnim djelima, kao i uništenje imovine i vjerskih objekata.

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je 4. jula, a novo će se naknadno zakazati.

Emina Dizdarević Tahmiščija