Vijest

Određen pritvor osumnjičenom za ratovanje u Siriji i Iraku

21. Novembra 2023.16:12
Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organiziranje terorističke grupe, odnosno da je oko deset godina učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, saopćeno je iz ove institucije.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Osumnjičenom Ćatiću, kako Sud BiH navodi u saopćenju, određen je pritvor u trajanju od jednog mjeseca računajući od dana hapšenja ili do nove odluke Suda.

Ova mjera osumnjičenom je određena zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti dokaze ili ometati krivični postupak uticajem na svjedoke te da će ponoviti krivično djelo.

Na ročištu na kojem se raspravljalo o pritvoru, tužilac Dubravko Čampara je pojasnio da se Ćatić, nakon skoro deset godina učestvovanja na stranim ratištima, vratio iz Turske u BiH s putnim listom i pasošem koji je istekao, te je priveden na aerodromu 17. novembra.

Njegov branilac Senad Dupovac je tada rekao da dokazi ukazuju da Ćatić nije bio u borbama, nego je radio u osnovnoj školi u Siriji, te je zatražio mjere zabrane napuštanja boravišta i policijsku provjeru dva puta dnevno.

Ćatić je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je bio u strukturama takozvanog ISIL-a.

Emina Dizdarević Tahmiščija