Vijest

Uviđaj o pogibiji bicikliste obavljen bez prisustva tužioca

20. Novembra 2023.15:57
Na glavnoj raspravi po tužbi protiv Murisa Šabića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, svjedoci su ispričali kako je obavljen uviđaj saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom bez izlaska tužioca na teren.
Bijeljina. Foto: BIRN BiH

Okružna tužiteljica iz Bijeljine Sanja Bošković kazala je da dežurstva u ovoj instituciji traju po sedam dana i da se primopredaja mobilnog telefona dežurnog tužioca obavlja ponedjeljkom u 8 sati. Ona je navela da je 21. novembra prošle godine trebala preuzeti telefon i dežurstvo od Šabića.

“Prethodno me kolega Šabić zamolio da ne donosi telefon u 8 sati pošto je bio praznik“, kazala je Bošković.

Ona je ispričala da je kasnije obaviještena od daktilografkinje da je policija zvala dežurnog tužioca, koji se ne javlja na telefon, te je pokušavala dobiti Šabića na dežurni i privatni broj telefona.

Kazala je da ga nije uspjela dobiti i poslala mu je poruku da policija ne može stupiti u kontakt s njim.

Bošković je rekla da je Šabića dobila oko 13 sati i rekao joj je da je u autobusu. Kada je stigao, kako je dodala, rekao joj je da treba angažovati obducenta. Svjedokinja je navela da je tada saznala da je bila saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo biciklista.

Odgovarajući na pitanja tuženog, kazala je da ga je pitala zbog čega se nije javljao, a on joj je odgovorio da je bio u autobusu pa nije htio da se čuje šta priča. Dodala je da je preuzela predmet, a uviđaj je već bio završen.

“Mi smo imali obavezu da se izađe na lice mjesta kada je smrtna posljedica“, navela je Bošković.

Šabića disciplinska tužba tereti za “nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti” i “neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca”.

Šemso Musić posvjedočio je da je kao inspektor za vršenje uviđaja bio na mjestu nesreće u kojoj je 21. novembra prošle godine poginuo biciklista. On je izjavio da je ujutro, po dolasku na mjesto događaja, pozvao telefon dežurnog tužioca i od Šabića dobio naredbe šta treba uraditi.

“Rekao je da neće izlaziti na lice mjesta, ali da ostanemo u komunikaciji“, kazao je Musić, dodajući da ga je Šabić poslije obavijestio da predaje dežurstvo drugom tužiocu.

Šabića je interesovalo zbog čega je uviđaj počeo bez tužioca, navodeći da je uviđaj počeo u 8, a piše da ga je inspektor pozvao u 9 sati. Svjedok je rekao da su po dolasku blokirali saobraćaj i čekali sa preduzimanjem radnji dok ga nije dobio na telefon.

On je kazao da nema spisak dežurnih tužilaca, ali ima privatne telefone pojedinih.

Musić je dodao da je uviđaj bio završen kada je obaviješten da tužiteljica Bošković preuzima slučaj. Rekao je da dugo godina radi ovaj posao i da se dešavalo da tužilac ne izađe na mjesto događaja.

Svjedok Miladin Vidović kazao je da je kao policajac bio na uviđaju i da je njegov kolega inspektor kontaktirao dežurnog tužioca na telefon.

Glavna rasprava biće nastavljena 22. decembra.

Marija Taušan