Vijest

Krajem decembra iznošenje dokaza u disciplinskom postupku protiv tužiteljice iz Bijeljine

20. Novembra 2023.16:33
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća odlučila je da prihvati sve prijedloge dokaza Ureda disciplinskog tužioca, kao i Vere Lazić, tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva iz Bijeljine koja se tereti za neizvršavanje zakonom propisanog uputstva nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona.
Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Vera Lazić, tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva iz Bijeljine, očitujući se na prijedlog dokaza Ureda disciplinskog tužioca, navela je da će četiri dokaza na koje nema prigovora koristiti i kao svoje.

“Ostalih šest dokaza smatram nerelevantnim i protivim im se, kao i saslušanju glavne tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina Olge Pantić”, rekla je Lazić te predložila izvođenje još jednog dokaza, koji se odnosi na njeno pisano izjašnjenje po tužbi.

Saslušanje Olge Pantić predložio je Ured disciplinskog tužioca na prošlom ročištu, koje je odgođeno 1. novembra, zbog nedolaska Lazić.

Ured disciplinskog tužioca podnio je disciplinsku tužbu u julu 2023. godine protiv tužiteljice Lazić, zbog prekršaja koji se odnosi na nepostupanje po uputstvu glavne tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona.

U tužbi, koju je ranije pročitala disciplinska tužiteljica Alma Hasanović, navodi se da je tužena Lazić odustala od optužbe protiv jednog lica u Osnovnom sudu u Srebrenici – što je suprotno uputstvu glavne tužiteljice.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća donijela je rješenje prema kojem će svi predloženi dokazi biti izvedeni, kao i da će Pantić biti saslušana u svojstvu svjedoka.

Komisija je za 22. decembar zakazala glavnu raspravu, kada će biti izvedeni dokazi.

Selma Boračić Mršo