Suđenje

Ilija Elez: Svjedokinja nije mogla prepoznati tijela svih ubijenih komšija u Foči

10. Oktobra 2023.14:57
Svjedočeći na suđenju Iliji Elezu, optuženom za ratni zločin počinjen u Foči 1992. godine, svjedokinja Tužilaštva u Trebinju je ispričala da je vidjela automobil marke “lada“, ali tada nije znala da su u njemu odvedene njene komšije.
Miljevina. Foto: BIRN BiH

Vezirka Hrbinić je pred Okružnim sudom u Trebinju ispričala da od straha nije vidjela koliko je ljudi bilo u automobilu, ali se pričalo da je jedan od njih bio Elez.

“Auto je stajao, mi smo samo prošli, išli smo kući”, rekla je svjedokinja i dodala da je nedugo zatim iz pravca Mitrinog vrela čula rafalne pucnjeve koji su, kako je opisala, kratko trajali.

Posvjedočila je da je vidjela tijela ubijenih i opisala je njihove povrede, ali i kazala da jednog ubijenog nije mogla prepoznati jer je bio “sav krvav”.

Tokom današnjeg svjedočenja, Hrbinić je izjavila da je Iliju Eleza poznavala kao učenika koji je išao u školu s njenom djecom.

Optužnica tereti Iliju Eleza da je s još jednim licem u junu 1992. godine u Miljevini u opštini Foča, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, odveo i, pucanjem iz vatrenog oružja, života lišio četiri civila – Ahmeta i Ramu Ramovića, Hamdu Muhovića i Halila Hrbinića zvanog Muriz.

Branilac Slaviša Prodanović je podsjetio da je svjedokinja u izjavi, koju je 2017. godine dala Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), rekla da joj je Fikreta kazala da su dva nepoznata muškarca odvela njenog muža, pritom ne spominjući Iliju Eleza, i pitao je kada je uopšte čula da je optuženi bio ta osoba.

“Došla je sestra Ahmetova i to mi rekla. Ja nisam vidjela da ih je Ilija Elez odveo, ali ta žena mi je to rekla”, navela je Hrbinić.

Na pitanje zašto tako nije ispričala i SIPA-i 2017. godine, svjedokinja je kazala da ne zna i ne može odgovoriti na to pitanje.
Zbog toga je advokat kao dokaz uložio raniju izjavu svjedokinje Hrbinić, uz obrazloženje da ne navodi Iliju Eleza u tom kontekstu, iako su je pripadnici SIPA-e, kako je rekao, navodili na to.

Na današnjem ročištu pročitane su izjave iz istrage svjedokinje Fikrete Muhović i svjedoka Halila Sitarevića, ali se one nisu dovoljno čule u dijelu sudnice za javnost.

Prodanović je pročitao u sudnici nekoliko pitanja koja bi postavio svjedocima da su svjedočili, te predložio Sudu pokuša doći do tačne adrese Fikrete Muhović jer je, po njemu, ona vrlo važan direktni svjedok događaja, što je Sud prihvatio i naložio Tužilaštvu i Odbrani da pokušaju identifikovati adresu.

Nastavak suđenja, na kome bi trebalo biti saslušano još troje svjedoka Tužilaštva, zakazan je za 7. novembar.

Nikolija Bjelica-Škrivan