Suđenje

Optuženi za silovanje i ubistvo ne odaziva se sudu, ročište zakazano za gotovo godinu dana

9. Oktobra 2023.13:32
Iako je poziv Okružnog suda Doboj uredno primio na adresi u Hrvatskoj, Kadrija Mlivić, optužen za zločine nad civilima u Bosanskom i Slavonskom Brodu, ponovo se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici.
Sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Marijana Lazić Miladinović kazala je da će optuženom novi poziv biti upućen preko Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, čime će Sud iscrpiti sve mogućnosti pozivanja optuženog prije raspisivanja međunarodne potjernice.

Mlivić je optužen za silovanje dvije žene u Bosanskom Brodu i ubistvo jedne žene u Slavonskom Brodu u susjednoj Hrvatskoj.

Prema navodima optužnice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Mlivić, bivši vojni policajac u 101. bosansko-brodskoj brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tereti se da je od juna do augusta 1992. godine prvo pretukao, a kasnije silovao oštećenu, koja je bila zatvorena u prostoriji za žene u logoru na stadionu Fudbalskog kluba “Polet”.

U optužnici se navodi da je drugu zatvorenicu na istom mjestu više puta silovao u septembru 1992. godine.

Nekadašnji pripadnik HVO-a optužen je da je početkom oktobra 1992., za vrijeme povlačenja HVO-a, u Slavonskom Brodu iz vatrenog oružja ubio treću zatočenicu, koja je pješke s drugim civilima došla iz Bosanskog Broda.

Naredno ročište zakazano je za 16. septembar 2024. godine.

Arnes Grbešić