Suđenje

Ujić: Svjedok nije čuo da je Kušić dao zadatak optuženom

14. Septembra 2023.12:22
Prvi svjedok Odbrane Mileta Ujića, optuženog za zločine na području Rogatice, ispričao je kako je komandanat Rajko Kušić odredio zadatke uoči akcije od 2. avgusta 1992.


Rogatica. Foto: BIRN BiH 

Radovan Rosić, koji je bio pripadnik Gučevske čete, ispričao je da se 1. avgusta uveče pojavio komandant Rogatičke brigade Rajko Kušić i održali su sastanak u domu.

“Tu je bio komandir čete Dobro Cerović, njegov zamjenik Miloš Šuka, komandir voda Nenad Planinčić. Bio je na početku sastanka i Mile Ujić”, prisjetio se svjedok.

On je rekao da je Ujić imao kuću oko kilometar odatle, pa je često navraćao i pitao ih za stanje i materijalno-tehnička sredstva.

Prema riječima svjedoka, cilj akcije je bio deblokada puta Rogatica – Sokolac i veći dio bio je posvećen koordinaciji sa jedinicom s druge strane. Dodao je da je Kušić usmeno izdao naredbe i nije čuo da je dao zadatak Ujiću.

“Komandant je izdao zadatke komandirima čete i prvog voda”, rekao je Rosić.

On je dodao da je na dan akcije bio u centru veze, ali nije vidio Ujića, niti je čuo da je neko s njim kontaktirao.

Svjedok je rekao da je Gučevska četa imala tri voda, centar veze i odjeljenje sa minobacačima.

Na pitanja tužioca Dževada Muratbegovića, Rosić je kazao da mu nije poznato da je Ujić učestvovao u formiranju Gučevske čete. Potvrdio je da na tom dijelu nije bilo sukoba.

Naveo je i da nije bio sve vrijeme na sastanku jer je dugo trajao dok su čekali da dođe predstavnik Sočićke čete.

Ujić je optužen da je 2. avgusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika Gučevske čete u napadu na  selo Kozadre. Na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH optužilo je Rajka Kušića 2014., ali s obzirom na to da živi u Srbiji, njegov predmet je preuzelo srbijansko pravosuđe, koje je podiglo optužnicu u oktobru 2020. godine. Prema optužnici, Kušić je bio komandant Teritorijalne odbrane u Rogatici, a kasnije komandant Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske i član Kriznog štaba opštine Rogatica.

Na ročištu je okončano saslušanje vještaka vojne struke Martina Frančeševića, koji je nalaz i mišljenje iznio 13. jula. Na pitanja Vijeća, vještak je potvrdio da je Kušić u rješenju od 3. jula 1992. odredio Ujića za svog zamjenika i bio je zadužen za koordinaciju borbenih dejstava u zapadnom dijelu Rogatice.

Vještak je rekao da mu nisu bile dostavljene naredbe o upotrebi artiljerije.

“Nisam imao dokumente da vidim da li je Gučevska četa imala minobacače i koje vrste”, rekao je Frančešević.

Ponovio je da nije imao dokumente koje je na prošlom ročištu prezentovala Odbrana, a koji datiraju iz juna i jula 1992. Naveo je da se u jednom dokumentu traži oslobađanje Ujića od vojne obaveze zbog  postavljenja u civilni sektor odbrane, u drugom se imenuje za vršioca dužnosti na tim poslovima, i na kraju akt tadašnjeg ministra odbrane o zvaničnom postavljenju.

Suđenje se nastavlja 28. septembra.

Marija Taušan