Suđenje

Slađan Tasić: Suđenje zatvoreno za javnost

12. Septembra 2023.13:53
U beogradskom Višem sudu je nastavljeno suđenje za zločine počinjene u Višegradu te je putem videoveze sa Sudom Bosne i Hercegovine iskaz dao zaštićeni svjedok, tokom čijeg saslušanja je javnost bila isključena.
Višegrad. Foto: BIRN BiH

Viši sud u Beogradu je donio odluku da tokom saslušanja zaštićenog svjedoka B-1 isključi javnost “imajući u vidu specifičnost radnji i okolnosti koje se optuženom Slađanu Tasiću stavljaju na teret”, objasnili su.

Istu odluku donijela je i sutkinja Suda BiH Tanja Curović.

Prije saslušanja zaštićenog svjedoka, konstatovano je da suđenju nije pristupila pozvana svjedokinja, kao i da je jedan svjedok odbio svjedočiti u ovome predmetu iako je uredno pozvan.

Za Slađanom Tasićem je bila raspisana potjernica, a Viši sud u Beogradu je prošle godine preuzeo procesuiranje njegovog predmeta.

Tasić se tereti da je u periodu od polovine maja do kraja augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad, kroz prisilne nestanke civila nesrpske nacionalnosti. On je optužen da je zločin počinio kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti Višegrad, zajedno s još nekoliko pripadnika vojske i policije Republike Srpske.

Jasmin Begić